Vorige

Hoge prijzen in aanloop naar Valentijnsdag

Beeld
Shutterstock

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een kleine exportkrimp van 1%, meldt VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde kwam in januari uit op €525 miljoen. In de aanloop naar Valentijnsdag is de vraag goed, maar het Nederlands aanbod is schaars. Hierdoor liggen inkoopprijzen hoger dan andere jaren. ‘We hopen dat ondanks de hoge prijzen consumenten bereid zijn bloemen en planten te blijven kopen’, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken.

In januari deden bloemen het met een krimp van 3% naar €331 miljoen slechter dan planten met een groei van 1% naar €194 miljoen. ‘Met name Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk noteerden een krimp voor de bloemen, terwijl de handel naar de meeste exportlanden buiten onze top 3 juist groeide.

Zorgen maken

Handelaren maken zich zorgen om de hoge inkoopprijzen van bloemen en planten. ‘De gevolgen van de energiecrisis zorgen voor een kleiner Nederlands aanbod’, meldt Mesken. ‘Voor sommige energie-intensieve producten zijn de inkoopprijzen dermate hoog dat de klant niet meer bereid is om hiervoor te betalen’, ervaart Ismael de Feijter, managing director van Anton Spaargaren BV. ‘Gevolg is dat de bloemenimport uit Afrika en Zuid-Amerika verder toeneemt en daarmee de algehele productie versnippert’.

Positie Nederland onder druk

Buitenlandse handelaren zullen meer rechtstreeks afnemen van de productielanden, waardoor Nederland haar positie als draaischijf steeds verder zal verliezen. Ook de vrachtkosten brengen handelaren in moeilijkheden. ‘Met name vervoer per vrachtwagen is erg duur geworden’, zegt De Feijter. Kosten voor lucht- en zeevracht lijken weer te stabiliseren na de gevolgen van corona. ‘Gelukkig starten veel Nederlandse kwekers hun productie weer op. We hopen dat daarmee de balans van vraag en aanbod weer terugkeert in de aanloop naar het voorjaar,’ besluit Mesken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster