Vorige

Hoge kosten exporteurs in aanloop Valentijn

Beeld
Shutterstock

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een groei van 26%. Dit meldt VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata. Daarmee steeg de exportwaarde in januari naar €532 miljoen. De aanloop naar Valentijnsdag gaat gepaard met hoge kosten voor inkoop, personeel en transport. ‘Ondanks de belemmeringen door schaarste, verwachten we dat consumenten bereid zijn de hogere prijzen voor bloemen en planten te betalen’, meldt directeur Matthijs Mesken van VGB. Met name de handel in planten is positief gestemd.

Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren kenden een hoge omzet in januari, mede door de versoepelingen van coronamaatregelen ten opzichte van vorig jaar. Potplanten deden het met een groei van 34% naar €192 miljoen beter dan snijbloemen met een groei van 22% naar €341 miljoen. „Met name Duitsland en het Verenigd Koninkrijk incasseerden een forse groei voor de plantenexport”, meldt Wesley van den Berg, manager van Floridata. „Vorig jaar hadden handelaren te maken met de gevolgen van Brexit en een strenge lockdown in Duitsland”, geeft Mesken als verklaring.

Hoge kosten 

Handelaren hebben te maken met hoge inkoopprijzen van bloemen en planten, door energiekosten en (lucht)vrachtkosten. Door de hoge gasprijzen besluiten sommige kwekers hun kassen deels leeg te laten, waardoor schaarste ontstaat. „Ondanks de schaarste hebben wij te maken met meer volumes tegen hogere prijzen in de aanloop naar Valentijn”, meldt Fred Beekenkamp, teamleider inkoop bij Javadoplant. „Alle verkooppunten voor planten zijn open en dat was vorig jaar natuurlijk anders. Wat betreft het voorjaar zijn we positief gestemd.”

De bloemenexport naar verre markten is extreem duur door schaarste in de luchtvrachtcapaciteit. „Wij hebben zelfs af en toe onze webshops moeten sluiten, omdat er bijvoorbeeld geen vracht meer beschikbaar was naar bepaalde bestemmingen in Noord-Amerika. Hetzelfde probleem doet zich voor bij ons filiaal in Miami, waarbij we afhankelijk zijn van bloemen uit onder andere Ecuador”, vertelt directeur Paul Hoogenboom van Holex Flower BV. Met containertransport is het probleem niet op te lossen, omdat ook daar zich enorme vertragingen voordoen. „We verwachten ongeveer dezelfde omzet als vorig jaar, met hogere prijzen tegen lagere volumes”, aldus Hoogenboom.

Minder Nederlandse rozen

Royal FloraHolland meldt dat bloemen blijvend populair zijn in de aanloop naar Valentijn. In de aanloop naar Valentijn zijn op de veiling 159 miljoen rozen verkocht en 155 miljoen tulpen. Het aantal verkochte rozen was hoger dan vorig jaar. Het aantal uit Nederland afkomstige premium rozen was echter 27 procent lager dan in 2021. De reden daarvoor is dat door de hoge energieprijzen sommige Nederlandse kwekers noodgedwongen hun kassen koud hebben gezet, omdat de potentiële opbrengsten niet zouden opwegen tegen de zeer sterk gestegen kosten. Vanuit Afrika is men erin geslaagd om 80% van de beschikbare productie naar Nederland te exporteren.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster