Vorige

Hoge boetes dreigen in zaak illegale niet-EU-werkers

Tekst

Uitzendbureaus én inlenende telers kunnen hoge boetes krijgen voor illegaal werkende niet-EU-burgers. Dat stelt de Inspectie SZW in een zaak rond Georgische arbeidsmigranten die werken met valse Griekse papieren.     

Zeven Haagse uitzendbureaus laten niet-Europeanen werken op valse Europese identiteitsdocumenten. De Inspectie SZW vermoedt dat het om honderden arbeidsmigranten gaat, die vaak de Georgische nationaliteit hebben. Ze werken onder meer op tuinbouwbedrijven in het Westland.     

Met deze constructie overtreden niet alleen de uitzendbureaus, maar ook de inlenende tuinbouwbedrijven, de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Per werknemer kan zowel het uitzendbureau als de inlener een boete krijgen vanaf € 8.000. Door de ketenaansprakelijkheid in de Wav kan in principe aan iedere werkgever in die keten een boete worden opgelegd.     

Politie schakelde Inspectie SZW in     

De zaak kwam aan het licht door een politiecontrole van een personenbusje in september. De aangetroffen Georgiërs zijn door de ingeschakelde Inspectie SZW teruggevoerd op de zeven uitzendbureaus, die deze week controlebezoek kregen, net als twee van de inleners. De arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie komen behalve uit Georgië ook uit Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië. Zij werkten niet alleen bij telers, maar ook bij inpak- en verwerkingsbedrijven in het Westland en bij bouwbedrijven en kabelbedrijven.    

Vaste EU-werkers thuis door corona   

De Inspectie SZW constateert sinds de coronacrisis vaker identiteitsfraude met werkers van buiten de EU. Zonder een tewerkstellingsvergunning mogen deze mensen meestal wel in Nederland verblijven, maar hier niet werken. Een werkgever die werknemers inleent van een uitzendbureau, moet de identiteit van die werknemers en hun eventueel benodigde vergunning, controleren.  

Vergunningen zeer moeilijk te krijgen    

Voor tewerkstellingsvergunningen voor arbeidsmigranten van buiten de EU komt door de huidige krapte op de arbeidsmarkt meer belangstelling. Voor seizoenswerk in de tuinbouw is zo’n vergunning voor maximaal 24 weken wel geschikt. Maar de regels van het UWV en de Immigratie en Naturalisatiedienst zijn ingewikkeld en de kans op het krijgen van een vergunning erg klein.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster