Vorige

Hof: ’CATT werkt’

Beeld
Hans van der Lee

CATT werkt wel degelijk tegen tulpengalmijt, zegt onderzoeker Nico Hof van Vertify naar aanleiding van de proeven die in Greenity zijn toegelicht. „Dat het dit jaar misging met CATT heeft te maken met een probleem tijdens de behandeling. Vorig jaar was het resultaat juist prima.”

Het CO2-gehalte in de proefcel is enige tijd te laag geweest, waardoor het resultaat van de controlled atmosphere and temperature treatment (CATT) onvoldoende was. Hof: „Daardoor kwamen er na de behandeling toch nog eitjes uit, met een nieuwe besmetting tot gevolg.” Waardoor het CO2-gehalte te laag was, is onbekend.

Het zou volgens Hof onterecht zijn als CATT door de afgelopen proef in een kwaad daglicht zou komen staan. „De methode werkt prima, maar het luistert nauw. Je moet de behandeling goed uitvoeren.”

Hof onderzoekt bij Vertify verschillende behandelingen tegen tulpengalmijt. Na het tweede jaar blijkt dat CATT mits goed uitgevoerd werkt, maar dat bij de Pressconmethode voorzichtigheid is geboden. Na twee behandelingen blijken eitjes te overleven, waardoor soms extra behandelingen nodig zijn om van de mijten af te komen. Ook test Hof nieuwe middelen, die echter nog niet zijn toegelaten.  

Flipper

Bayer komt met het biologische contactmiddel Flipper tegen tulpengalmijt. Dat middel is 27 maart door het Ctgb toegelaten. Flipper werkt volgens de fabrikant het beste in een dompelbad kort na de oogst, als de mijten nog aan de buitenkant van de bol zitten. Het doodt volgens Bayer 90 procent van de mijten. Het bedrijf onderzoekt ook of er andere goede behandelmomenten zijn. Ook is nog onduidelijk hoe stabiel met middel is in een dompelbad, of ermee geschuimd kan worden en wat het effect is van mengen met andere middelen. Dat wordt ook nog bekeken.

 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster