Vorige

‘Het wordt een drama aan de Britse grens’

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

Als de Britten in april als gevolg van brexit bloemen en planten aan de grens controleren wordt het een drama aan de Britse grens. Dat verwacht Matthijs Mesken. De directeur van VGB was gisteravond (29 januari) te gast bij de talkshow OP1.

Op kantoor van VGB rekenden medewerkers uit dat er een file komt van Utrecht tot de boot in Hoek van Holland als de Britten beginnen met inspecties op 30 april. Volgens Mesken heeft het Verenigd Koninkrijk te weinig mensen en ruimte aan de grens om de inspecties uit te voeren. Dit leidt tot chaos en vertragingen.

Mesken rekende bij OP1 voor dat er tweemaal per dag een boot met 150 vrachtwagens aankomt in Harwich. Jaarlijks gaat het om 20.000 vrachtwagens met bloemen en planten. „Nu worden de houtige gewassen op de plaats van bestemming gecontroleerd. Het wordt een drama als dat straks aan de grens plaatsvindt.”

Vanaf morgen (31 januari) zijn exporteurs verplicht om vijf snijbloemen te laten keuren en te voorzien van een fytosanitair certificaat als deze bestemd zijn voor het VK. Het gaat om chrysant, anjer (inclusief duizendschoon), solidago, orchidee en gypsophila. Ook deze snijbloemen inspecteren de Britten vanaf 30 april steekproefsgewijs aan de grens.

Potplanten en bomen (die vallen in de categorie high risk) met bestemming VK ­moeten al sinds 1 januari 2021 ­gekeurd worden door Kwaliteits-­Controle-Bureau (KCB) en moeten voorzien zijn van een fytosanitair certificaat.

Volgens Mesken moeten plantenexporteurs 59 handelingen extra uitvoeren in vergelijking met het pre-brexit-tijdperk. Het maakt de export ingewikkelder, duurder en langduriger. „Er komen enorm veel kosten bij en dat gaat onze handelspositie aan.” Lees hier meer over het Border Target Operating Model dat de Britten invoeren.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster