Vorige

Zoveelste incident rond toekomstige huisvesting arbeidsmigranten De Lier

’Het moet niet gekker worden’

Beeld
Aad Fransen

In de nacht van 20 op 21 januari is een bestelwagen met aanhangwagen van orchideeënkweker Paul Fransen in brand gestoken. Het zoveelste incident op de plek waar een woondorp voor circa 700 arbeidsmigranten gepland staat. „Het is een tijdje stil geweest, totdat de gemeente Westland een maand geleden heeft bepaald dat hier in december 2021 terecht een vergunning voor een tijdelijk woondorp voor 10 jaar is verleend”, meldt Fransen.


Al in 2018 heeft Fransen zijn kas verkocht aan uitzendbureau Trandiro. Sindsdien zijn er meerdere incidenten geweest. Het begon in zomer 2020 met de graffititekst ’Geen migranten’ op zijn kas. Daarna werd zijn bestelbus in brand gestoken, een nitraatbom op het bedrijf geworpen, stenen door de ruiten gegooid en een valse melding gedaan van een wietplantage in de kas. Daarna volgden nog een vuurwerkbom, een kogelbrief en dus het weer in brandsteken van een bestelbus. „Het moet niet gekker worden. En waar eindigt dit.” Fransen vreest en sluit fysieke bedreiging niet uit.

Eerst zien dan geloven

Fransen is in zee gegaan met de deal, omdat zijn verouderde kassen op het smalle perceel van 70 m moeilijk zijn te moderniseren. „En met 63 jaar biedt het ook een mooie uitkomst om er mee te stoppen. Hij vindt het ’woondorp’ de ideaalste oplossing van de gemeente in alle tegenstrijdige en hoogoplopende belangen van betrokkenen. Het is een toplocatie voor huisvesting; een betere plek in het Westland kan ik haast niet vinden. En waarom dan zoveel bezwaar tegen het opofferen van een klein perceel als het gehele tuinbouwcluster er beter van wordt.”

Voor hem in ieder geval geen enkel bezwaar; hij wil er met zijn vrouw Simone blijven wonen. Zijn teelt zet hij nog steeds voort, maar hij stopt liever dan morgen. „Echter, ik ga pas slopen als ik geld heb gekregen. Inmiddels ben ik er niet meer zo zeker van dat het woondorp er komt. Eerst zien dan geloven.”

Niet te rijmen

Dat sommige buren grote bezwaren hebben tegen het woondorp, snapt hij. Daarentegen vindt hij sommige reacties hypocriet en met een hoog gehalte van ’prima oplossing, maar niet in mijn achtertuin’. Vooral van tuinders die zelf met arbeidsmigranten werken en ze huisvesten in het dorp of elders. „Dat valt niet te rijmen. Mensen uit de tuinbouw die bezwaar hebben, hebben echt boter op hun hoofd. Ze zien toch ook wel in dat op mijn perceel niet meer rendabel valt te telen. Ik zit tussen wegen en een kanaal. Geen enkele tuinder heeft er iets aan.”

Weer schande over gesproken

Ook nu weer, vooral vanuit de politiek, wordt er schande gesproken over de brandstichting. Op Twitter heeft Burgemeester Arends het over een zorgelijke en onacceptabele situatie.

Negen van de tien fracties in de Westlandse gemeenteraad, alleen FvD niet, zijn het daar mee eens gezien de verklaring die zij zondagavond samen hebben uitgegeven: ’Wij maken ons zorgen over het feit dat in ons Westland op deze manier verteld gaat worden dat men het niet eens is met democratisch genomen besluiten. We kunnen het heel erg met elkaar oneens zijn, zelfs binnen de gemeenteraad, maar het blijven terroriseren van mensen, van gezinnen, met als gevolg dat zij zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis, werpen wij ver van ons. Deze manier van bedreiging ondermijnt alles waar we in een democratie met elkaar voor staan en hoe we in Westland met elkaar omgaan.’

Tijd voor actie

Fransen vindt dat het terrein nu zo snel mogelijk beveiligd moet worden. Hijzelf heeft de nodige maatregelen genomen. Voor de zekerheid heeft hij iemand op het terrein om de boel een beetje in de gaten te houden.

Over de daders is nog niets bekend, ook niet van de eerdere incidenten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity of Bloem&Blad, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity of Bloem&Blad, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster