Vorige

Meer rendement voor wkk en impact maken op verduurzaming

Het bedrijf van Rick Bakker ontwikkelde een dataserver met restwarmte voor de glastuinbouw

Beeld
Siska Pater

Rick Bakker (28) is mede-oprichter en CFO van technologie- en softwarebedrijf Greentech Technologies. Bakker en zijn compagnons ontwikkelden de Greenbox, een container met servers waarvan de glastuinbouw de vrijkomende warmte gebruikt voor de kas. Deze maand gebruikt de vierde teler een Greenbox.

Naast deze container met dataservers ontwikkelde Greentech Technologies afgelopen jaar de Smart Balancer. Dit is een slimme tool die water verwarmt met elektra. Tuinderszoon Bakker wil met technologie meer rendement bieden voor de wkk en tegelijk impact maken op de verduurzaming van de glastuinbouw. „We wilden iets doen met elektriciteit van de wkk op momenten dat de stroom niet nodig is op de kwekerij.”

Wat doet je bedrijf precies?

„Wij hebben de Greenbox ontwikkeld, een container met servers waarvan we de vrijkomende warmte gebruiken voor de tuinbouw. Dat doen we met immersiekoeling, het onderdompelen van computerapparatuur in een vloeistof. We begonnen in 2018, sinds dit jaar werken we samen met een partner uit Zwitserland onder de naam Greentech Technologies en zijn we gestart met grootschalige productie in Nederland.”

Hoe grootschalig?

„De containers staan nu op een tropische plantenkwekerij, een paprikakwekerij en mijn vaders groentezaadbedrijf, Bakker Seed Productions. Vanaf december gebruikt een tomatenteler in Bleiswijk de Greenbox. Met verschillende sierteeltbedrijven zijn we in gesprek over aanschaf of plaatsing en voor eind van het jaar gaan er exemplaren naar de VS, Finland en Zweden.”

Hoe kwamen jullie in Zwitserland terecht?

„Zij hadden de expertise die wij niet hadden, andersom ook. Zij hebben een uitgebreid netwerk en veel kennis in de datacenterwereld en kunnen locaties en projecten vinden. Wij hebben de technologie ontwikkeld, de Greenbox. In Zuidoostbeemster is het Nederlandse kantoor voor onze glastuinbouwklanten.”

Met een Greenbox kan een tuinder tot 1,4 miljoen kuub gas besparen’

Waarom willen jullie kassen koppelen met datacenters?

„We wilden iets doen met elektriciteit van de wkk op momenten dat de stroom niet nodig is op de kwekerij. Meer rendement bieden voor de wkk en impact maken op de verduurzaming van de glastuinbouw. Met de restwarmte van het datacenter heeft de tuinder een toevoeging in de energiemix. Het vermogen is maximaal 1,8 MW per Greenbox; afhankelijk van hoeveel rekenkracht een tuinder eruit haalt, kan die tot 1,4 miljoen kuub gas per jaar besparen.”

Hebben jullie ook nieuwe projecten lopen?

„Ja, we hebben het afgelopen jaar de Smart Balancer ontwikkeld, een slimme tool die water verwarmt met elektra. Een specialistisch bedrijf produceert het specifiek voor ons. De Smart Balancers worden gebruikt op de markten van regelvermogen en noodvermogen, ze zijn in staat elke paar seconden een andere setpoint te volgen. We zoeken hierin tuinders die samen met ons willen partneren op de eerdergenoemde markten. We hebben zo’n 20 MW in bestelling staan voor Nederlandse glastuinbouwbedrijven.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

„Ik speel voetbal en sinds vorig jaar autocross ik met een groep vrienden. We doen volgend jaar mee met het Noord-Hollands kampioenschap.”

Rick Bakker

LEEFTIJD 28

BEDRIJF Greentech Technologies

PLAATS Zuidoostbeemster

BIJZONDERHEDEN Mede-oprichter en CFO van technologie- en softwarebedrijf Greentech Technologies, dat toepassingen levert, beheert en onderhoudt voor de elektrificatie van onder meer de glastuinbouw

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster