Vorige

Hectareprijs blijft stijgen

Beeld
NVM, Shutterstock

De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond steeg de afgelopen 10 jaar van 50 duizend naar 80 duizend euro. Dat maakt de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs bekend in hun rapport over het eerste half jaar van 2024. Het einde van de stijging is volgens de NVM nog niet in zicht.

In 2024 wordt er in Nederland voor het eerst gemiddeld meer dan 80 duizend euro betaald voor een hectare agrarische grond, staat in het NVM-rapport. Tien jaar geleden lag deze prijs nog rond de 50 duizend euro per hectare. Vergeleken met vorig jaar steeg de hectareprijs met 3,3 procent, na een eerdere stijging van 7,4 procent. Oorzaak is de sterke vraag uit de agrarische sector, maar ook uit andere sectoren.

Mest

Makelaars zien de zoektocht naar ruimte om mest kwijt te raken als een van de voornaamste redenen voor de sterke vraag. Ook door woningbouwplannen, zonneparken en belangstelling van beleggers neemt de druk op de grond toe. Tegelijkertijd komt er minder grond beschikbaar.

De graslandprijs van gemiddeld 75 duizend euro per hectare drukt de gemiddelde prijs. In andere sectoren wordt meer per hectare betaald. In het Noordelijk Zandgebied gaat een hectare voor zo’n 175 tot 190 duizend euro naar een nieuwe eigenaar, weet taxateur en makelaar Emiel van Tongerlo van CNB Makelaardij. In de Duin- en Bollenstreek ligt de prijs van een hectare boven de twee ton. „Een percentage heb ik zo niet paraat, maar de prijs blijft stijgen.” De logische verklaring is dat het aanbod kleiner is dan de vraag.

hectareprijs stijgen bollengrond akkerbouw

Flevopolder

Volgens vakgroepvoorzitter Agrarisch & Landelijk Jos Ebbers van de NVM is vooral de Flevopolder in trek. De gemiddelde hectareprijs voor akkerbouwgrond is 94 duizend euro, maar volgens Ebbers worden percelen in de Flevopolder voor boven de ton per hectare verkocht. „Met uitschieters tot twee ton, als het echt gunstig ligt. De regionale verschillen zijn gigantisch. Specifieke cijfers over bollengrond hebben we niet, maar wat we wel weten is dat de prijs omhoog gaat naarmate je dichter bij de Bollenstreek komt. Elders zijn de prijzen ook niet laag, een hectare in noordoost Groningen doet ook 130 duizend euro.” Van Tongerlo handelt naar eigen zeggen niet in grond in de Flevopolder. Hij ziet dat de teelt daar past in de rotatie van akkerbouwers.

Grondprijs hectare perceel stijging euro
Grondprijzen lopen regionaal en sectoraal sterk uiteen.

Vertrouwen in grond

De hoofdoorzaak van de prijsstijging is volgens Ebbers het vertrouwen in grond. „De dief loopt er overheen, er wordt niets van bijgedrukt en wie wacht tot het goedkoop wordt, die is er niet meer. Het zijn de clichés die in de grondmarkt nu eenmaal van kracht blijven.” Andere oorzaken zijn de belangstelling van overheden, natuurorganisaties en exploitanten van windmolens. Ebbers: ”Windmolens doen het nu eenmaal goed in gebieden zonder hoge bomen en laten dat nu net ook meestal akkerbouwgebieden zijn.”

Van Tongerlo ziet de belangstelling van andere partijen ook toenemen, al valt de concurrentie van zonnepanelen en windmolens volgens hem nog mee in de bollensector. Wel speelt de groenteteelt een belangrijke rol. Ondanks de hoge prijzen, is er nog steeds handel. „Er gebeurt van alles op de grondmarkt. Er zijn stoppers en bijvoorbeeld bedrijven die percelen dichter bij huis vinden en zo efficiënter kunnen werken.”

Stijging gaat door

Ebbers verwacht dat het einde van de stijging niet in zicht is. „Die gaat door. Er liggen geen goede plannen voor het landelijk gebied bij de politiek. Als er een tendens te zien is, dan is het grondgebondenheid. Als die belangrijker wordt, heb je helemaal een perfecte situatie voor een prijsstijging. Het gaat ook niet gierend slecht in de open teelten.” Agrarisch makelaars klagen dan ook niet over de verkoopbaarheid van grond. Die gaat altijd ’vlot’ van de hand, staat in het NVM-rapport.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster