Vorige

Hazeu Orchids wint Greenovation Award 2022

Beeld
Royal FloraHolland

Met orchideeënteelt in een hexagonaal pot mag Hazeu Orchids zich de winnaar noemen van de Greenovation Award 2022. De broers Chiel en Sjors Hazeu, eigenaren van het familiebedrijf uit Pijnacker, kregen de duurzame prijs uitgereikt op de eerste dag van Trade Fair Aalsmeer.

Publiek en vakjury zien de zeshoekige pot waarin Hazeu hun orchideeën kweekt als de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector. De hexagonaal kweekpot zorgt voor 20% meer planten op dezelfde oppervlakte, 20% meer planten in transport, 20% reducering van het energieverbruik en een CO2 footprint die aantoonbaar 16% lager is. Oftewel: „Door het gebruik kunnen wij 20% meer produceren met hetzelfde energieverbruik”, zegt Chiel Hazeu.

Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde overhandigde de prijs aan de broers Chiel (links) en Sjors Hazeu.


De broers Chiel en Sjors Hazeu hadden de winst niet echt verwacht. „Een kans van 1 op 9, want er waren 9 inzendingen. Maar gelukkig zien meer mensen dat zo’n simpele ingreep op een bestaand product, een grote impact kan hebben.”

Zeskantige pot past in ‘gewone’ overpot

Chiel Hazeu liet de pot, inclusief hun nieuwe merk Caleidos Orchids, in 2020 voor het eerst op IPM Essen aan een internationaal publiek zien. Zowel de felkleurige verpakking als de zeskantige teeltpotten vielen op. Hazeu kreeg veel positieve reacties op de beursvloer in Essen. Toen afnemers hoorden dat de belading door de zeskantige hexa-potten met 20% toeneemt werden ze nog enthousiaster. De potten staan namelijk met 12 stuks, drie rijen van vier, tegen elkaar in een speciale tray. In een normale tray passen 10 ronde 12 cm-potten.

In de teelt staan de zeskantige potten ook tegen elkaar. Hazeu Orchids heeft bijpassende overpotten, maar ze passen ook in ronde overpotten voor 12 cm’ers. De hexa-pot en bijpassende tray zijn door fabrikant Modiform volledig van gerecycled plastic gemaakt. Modiform heeft het patent en Hazeu Orchids was de exclusieve gebruiker tot en met 2022. Inmiddels heeft ook een phalaenopsisteler in Noord-Amerika belangstelling getoond voor hexa-pot.

Chiel Hazeu toont de de zeskantige potten in het promofilmpje dat gemaakt is van de genomineerden voor de Greenovation Award 2022


Goed voorbeeld doet volgen

CEO Steven van Schilgaarde reikte de Greenovation Award 2022 uit aan Hazeu Orchids. Hij vertelde daarbij dat verduurzaming en in het bijzonder transitie naar niet fossiele energiebronnen cruciaal is voor de toekomst van de sierteeltsector. „De sector was al goed op weg, maar de huidige energiecrisis bewijst de urgentie om actie te nemen. Energietransitie is op dit moment voor heel veel bedrijven ook bedrijfseconomisch noodzakelijk. Verduurzaming en besparing gaan vaak hand in hand. Daarom ben ik blij dat we voor het zesde jaar op een rij de Greenovation Award uitreiken. Want goed voorbeeld doet volgen. Alle inzendingen vormen een bron van inspiratie. Dat is kenmerkend voor onze sector. De negen genomineerden van de Greenovation Award laten zien dat de sector niet stil zit. Deze bedrijven wachten niet af en nemen het heft in eigen handen om te verduurzamen. Van dit soort bedrijven en innovaties kunnen we er niet genoeg hebben komende jaren.”

Oordeel van de jury

Een vakjury én het publiek bepalen samen de winnaars. Beide hebben een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. Uit het juryrapport: „Een prachtig voorbeeld van praktisch toepasbare, tastbare innovatie en verduurzaming. De kweekpot is praktisch toepasbaar voor andere kwekers. Daarmee bewijst Hazeu Orchids de sector een dienst. Misschien wordt deze pot wel de nieuwe standaard in de sector.”

In de vakjury zaten dit jaar Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Anne-Lotte Boudeling, (FM Group) en Maarten Bánki (Royal FloraHolland).

Negen genomineerden

Als tweede eindigde dit jaar kwekerij Tesselaar Alstroemeria met Alstroemeria Mistral, een CO2 neutraal geproduceerde bloem. In hun kas werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De derde prijs is voor handelsbedrijf Floral Trade Group met Refleur. Dit concept is opgezet om klanten een commercieel haalbare duurzame propositie neer te zetten. Refleur moet meer bewustwording bij klanten en kwekers creëren op het vlak van duurzaamheid.

Ook dit jaar was er een grote diversiteit aan genomineerden en innovaties die in aanmerking kwamen voor de Greenovation Award. In onderstaand filmpje ziet u de negen genomineerden; van een retoursysteem voor bloemenemmers, een nieuwe klimstok waar klimplanten tegenop groeien tot een na-oogst behandeling om bloemen langer vers te houden tijdens zeetransport.

https://youtu.be/e9PABCmfno0

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster