Vorige

Handelsverbod Japanse duizendknoop geldt ook voor besmette grond

Vanaf 1 januari 2022 is het verboden Japanse duizendknoop te verhandelen. Dit handelsverbod geldt niet alleen voor de verkoop van planten en stengels, maar ook voor het transport van besmette grond, zo blijkt uit een analyse van Rijkswaterstaat.

Tweet Stefan Hageman Japanse duizendknoop
De verkoop van stengels van Aziatische duizendknopen is sinds dit jaar verboden.

Sinds 1 januari mogen drie verschillende soorten Aziatische duizendknopen niet meer worden verhandeld. Hiervoor is de Wet Natuurbescherming door de overheid gewijzigd. Doel van het handelsverbod is om nieuwe introducties en verspreiding van de duizendknoop te voorkomen.

Uit een analyse van Rijkswaterstaat blijkt dat het transport van grond waarin zich duizendknoopresten bevinden ook onder het handelsverbod valt. In de Wet Natuurbescherming wordt het vervoeren van invasieve exoten expliciet aangemerkt als verhandelen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om delen van de duizendknoop zelf, of om de delen van de duizendknoop in een partij grond die wordt getransporteerd.

Vrijstellingen

Dit betekent dat grond­trans­­port van duizendknoop verboden is. Of er moet een vrijstelling van toepassing zijn. Er geldt een vrijstelling als het transport plaatsvindt zonder commercieel doel, indien het plaatsvindt in het kader van uitroeiing, bestrijding of beheersing of als het dode delen van Aziatische duizendknoop betreft.

Uit de analyse van Rijkswaterstaat volgt dat transport van besmette grond niet valt onder een van de drie vrijstellingen. Aanname daarbij is dat grondtransport in beginsel voor commerciële doeleinden plaatsvindt. Verplaatsen van grond binnen een plangebied zou wel onder de vrijstellingen kunnen vallen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster