Vorige

HAL Holding investeert in Koppert

Beeld
Koppert

De Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL Holding heeft aandelen verworven van Koppert. De wereldwijd marktleider in biologische oplossingen voor de landbouw verschaft hiermee kapitaal om zijn positie te versterken en de internationale expansie van het bedrijf te versnellen.


De investering behelst € 140 miljoen euro in preferent aandelenkapitaal in Koppert TopCo B.V. (‘Koppert’) door HAL Investments. Het geld zal voornamelijk dienen als financiering voor de uitbreiding van de productiefaciliteiten van Koppert en werkkapitaal om groei over de hele wereld te ondersteunen. Deze kapitaalinjectie ondersteunt niet alleen de onmiddellijke groeiplannen, maar positioneert Koppert ook strategisch voor toekomstige investeringen, schrijft het bedrijf uit Berkel en Rodenrijs in haar persbericht. Bovendien zal het vergaarde kapitaal een cruciale rol spelen bij de uitvoering van de licentie-, fusie- en overnamestrategie. Deze stap versterkt de leidende marktpositie van het familiebedrijf in de sector voor biologische oplossingen voor de landbouw en onderstreept Koppert’s toewijding om een familiebedrijf te blijven met de bijbehorende waarden en betrokkenheid.

René Koppert, CEO van Koppert: „We zijn verheugd om HAL Investments te verwelkomen als strategische langetermijnpartner en investeerder. Samen delen Koppert en HAL de visie om positieve verandering teweeg te brengen. Dit was de voor de hand liggende keuze in onze zoektocht naar een investeerder om onze groei te stimuleren. Deze samenwerking zal onze onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatieven versnellen en de ontwikkeling van baanbrekende oplossingen voor biologische en duurzame landbouw stimuleren. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor onze klanten, waardoor zij betere kansen op succes hebben. HAL deelt dezelfde ondernemersgeest en lange termijn toewijding die wij als familiebedrijf belichamen, waardoor zij de juiste partner voor ons zijn. Met de steun van HAL kijken we ernaar uit om onze groei te versnellen en een positieve impact te hebben op de wereldwijde landbouw.”

Marktleider

Koppert is de wereldwijde marktleider in biologische oplossingen voor landbouw. De onderneming heeft circa 2.700 werknemers en had over 2022 een omzet van € 417 miljoen. HAL Holding is (mede-)eigenaar van bedrijven in diverse sectoren, o.a. de FD Mediagroep, de Floramedia Group, Vopak, Boskalis en Coolblue. In 2020 kocht de investeerder belangen van respectievelijk 60% en 24% in installatiebedrijf Stolze Group en kassenbouwer Prins Group. Financiële details van die transacties werden niet bekend gemaakt.

De strategie van HAL is erop gericht om significante belangen in ondernemingen te verwerven en te houden, met als doel vergroting van de aandeelhouderswaarde op langere termijn. De nettowinst van HAL Holding N.V. over 2022 bedroeg € 647 miljoen, overeenkomend met € 7,37 per aandeel, vergeleken met € 4.270 miljoen (€ 48,68 per aandeel) over 2021.

Omzet Koppert

De genoemde omzet van Koppert in 2022 ( € 417 miljoen) was meer dan € 100 miljoen hoger dan in 2021, wat door corona werd beïnvloed. In 2022 zag Koppert wel het aandeel kortlopende schulden oplopen van € 24,9 miljoen naar € 67,9 miljoen.

Op het bedrijfsresultaat van € 36,1 miljoen betaalde Koppert in 2022 circa € 13,3 miljoen aan rente. Het nettoresultaat kwam mede daardoor uit op € 9,7 miljoen (€ 7,0 miljoen in 2021). Het zijn cijfers uit de gedeponeerde voorlopige jaarrekening van 2022 van Koppert Beheer.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster