Vorige

Gunstige prijs tulp, lelieprijs flink gedaald

Beeld
Hortipoint

De gemiddelde prijs van snijbloem Lilium is met 28,2% gedaald, de prijs van snijbloem Tulipa is echter gestegen met 18,2%. De omzet wordt maandelijks door afzetorganisatie Royal FloraHolland bekendgemaakt. Hierbij zijn de omzetpercentages van januari 2024 afgezet tegen de maandpercentages van het jaar ervoor.

De lelieprijzen zijn met 28,2 procent gedaald en kwamen in januari uit op gemiddeld 65 cent bij een aanvoer die bijna 30 procent hoger lag dan in 2023. Die prijsdaling van 28 procent klinkt fors, maar volgens productmanager Randy Baaij is deze prijsdaling niet gek. De prijzen van leliebloemen waren door de gestegen energieprijzen in januari 2023 hoog uitgevallen. Inmiddels zijn deze prijzen weer gestabiliseerd. Dit werkt door in de veilingprijzen van 2024.

Minder tulpen voor een hogere gemiddelde prijs

De gemiddelde prijs van tulpenbloemen is echter met ruim 18 procent gestegen. Die kwam uit op 20 cent. Volgens Michel van Schie, woordvoerder van FloraHolland, komt dit omdat er dit jaar minder bollen zijn opgekweekt tot bloemen voor de snijbloemenverkoop. Hierdoor waren er in januari 2024 minder tulpen beschikbaar op de veiling, namelijk 19 procent minder stuks, en steeg het gemiddelde prijspercentage.

De gemiddelde prijs van de snijbloem Hyacinthus daalde in januari 2024 naar 33 cent (-2,1%), de prijs van Freesia’s is met 8,3% gedaald naar 27 cent. Hypericum is gedaald naar 27 cent (-6,8%).

Kamer- en tuinplanten

Narcissus op pot leverde gemiddeld 62 cent op (-1,1%). De gemiddelde prijs van Hyacinthus op pot steeg met 33,8 procent: in de categorie kamerplanten was het gemiddelde van de hyacint 68 cent.

De gemiddelde prijs van Skimmia steeg met ruim 27 procent naar 2,61 euro (+25,7%). Helleborus daalde naar 1,77 euro (-17,0%). De prijs van Ranunculus daalde licht naar 0,99 euro  (-3,4%). De gemiddelde prijs in de categorie Overige vaste planten steeg naar 2,24 euro (+23,4%).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster