Vorige

Grote zorgen bloemenexport ondanks recordwaarde eerste kwartaal

Beeld
Shutterstock

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2022 af met een record exportwaarde van bijna €2,1 miljard. De exportwaarde van bloemen steeg met 2% en die van planten met 4%. Sinds de oorlog in Oekraïne verloopt de export moeizamer. Maart laat een krimp van 15% zien.

Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne waren vorig jaar verantwoordelijk voor 3% van de exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland. „De marktomvang valt mee, maar er zijn wel wat exporteurs die buikpuin hebben omdat ze nog geld uit die landen te goed hebben”, zegt Matthijs Mesken, directeur van VGB.

Nieuwe sancties

„We hopen dat de er snel een eind komt aan de vreselijke oorlog in Oekraïne, en dat is hopen tegen beter weten in. Vanuit onze sector zijn er mooie initiatieven om de Oekraïense bevolking te helpen en te blijven steunen.”

De EU heeft op 8 april jl., in verband met het binnenvallen van Oekraïne, nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland. Deze zijn van toepassing op een groot aantal tuinbouw- productgroepen. Voor onder andere bloembollen, boomkwekerijproducten, planten (binnen én buiten) en snij- en decoratiegroen geldt per direct een exportstop. Het is nog wel toegestaan om contracten die voor 9 april zijn afgesloten tot 10 juli 2022 uit te leveren.

‘Blijven consumenten bereid om

bloemen en planten te kopen?’

Matthijs Mesken ziet de energiecrisis als grootste probleem. De kans is dat er minder producten op de markt komen en dan is er een exportbreed probleem. Als gevolg van hoge gasprijzen is er minder aanbod, maar de handel kampt ook met een rem op de consumentenuitgaven door de sterk opgelopen inflatie. „Dit baart ons zorgen omdat de komende maanden cruciaal zijn voor de afzet van bloemen en planten”, aldus Mesken.

Inflatie

In maart exporteerde Nederland voor €743 miljoen aan bloemen en planten. Dat is 15% minder dan vorig jaar maart. Planten deden het beter dan bloemen. Wat meespeelt is dat er in maart 2021 een einde kwam aan een lockdown en mensen massaal bloemen en planten kochten. Mesken: „De inflatie neemt enorm toe. Voor zowel de sector als de consument nemen de kosten toe. De kosten voor benzine en de energierekening zijn hoog. Blijven consumenten bereid om bloemen en planten te kopen?”

Overigens verliep Engelse Moederdag (27 maart) goed. De export naar het Verenigd Koninkrijk nam in het eerste kwartaal 10,2% toe. De export op Duitsland (+3,1%)  nam ook toe. Export naar Frankrijk nam in de eerste drie maanden met 5,4% af.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster