Vorige

Grote belangstelling voor EG-subsidieregeling in 2021

Beeld
Shutterstock

De openstellingen van de Energie efficiëntie glastuinbouw (EG) subsidieregeling sloten op 1 december jl. Het aantal subsidieaanvragen was met 251 veel hoger dan in het begin van het jaar verwacht werd. In totaal werd er voor meer dan 42 miljoen euro subsidie aangevraagd, waarvan zo’n driekwart voor de toepassing van LED-belichting in kassen.

Onder de EG subsidieregeling was dit jaar sprake van twee openstellingen. De eerste openstelling opende op 1 april voor de energiebesparende technieken die ook al in 2020 subsidiabel waren, met een maximaal budget van 18 miljoen euro. De tweede openstelling voor LED belichting, hoge druk vernevelingsinstallatie en ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating opende in juni na goedkeuring van de Europese Commissie in het kader van staatssteunregels en kende oorspronkelijk een budget van 7 miljoen euro.

Urgenda

Het volledig vervangen van SON-T belichting door LED belichting in kassen werd in het kader van de uitvoering van het Urgenda vonnis toegevoegd aan de EG regeling. In augustus werd het budget van deze openstelling voor het eerst verhoogd, van 7 miljoen naar 12 miljoen euro. Na 1 december bleek dat er kort voor sluiting van de openstelling nog een groot aantal subsidieaanvragen is ingediend, met name voor LED belichting. De minister van LNV heeft daarom nogmaals goedkeuring gegeven voor een ophoging van het budget, tot 30 miljoen euro.

EG regeling

De EG subsidieregeling is onderdeel van een breder pakket van maatregelen die gericht zijn op het stimuleren van de energietransitie in de glastuinbouw. Met behulp van subsidie uit de EG regeling kunnen tuinders investeren in een aantal technieken die energie besparen in hun kassen. De verwachting is dat de EG regeling ook in 2022 vanaf april open zal staan voor subsidieaanvragen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster