Vorige

Groothandel bepleitte versoepeling bankregels

Banken gaan organisaties met een laag risico op witwassen minder vragen stellen, zo maakte de banken afgelopen woensdag bekend. In de aanloop naar die bekendmaking, bepleitte de Nederlands Verbond van de Groothandel in een gesprek met De Nederlandse Bank versoepeling van de regels ‘omdat de aanpak van witwassen is doorgeschoten’.

Dat deelde NVG-lid Anthos haar leden mee. Na het gesprek met DNB stuurde minister Sigrid Kaag van Financiën een brief naar de Tweede Kamer met dezelfde boodschap, omdat ‘er sectoren zijn die moeilijk aan een bankrekening kunnen komen en vraagt de regelgeving veel van met name kleine instellingen’. De vrees om de regelgeving te overtreden, kan bovendien een échte risicogebaseerde benadering in de weg staan, stelt Kaag. VNO-NCW en MKB-Nederland delen de mening van de minister. Nu wordt gewerkt aan nadere afspraken waarbij meer balans komt in de aanpak die volgens de het NVG nu effectief noch efficiënt is.

De bloembollenhandel is in het verleden meerdere malen onderzocht op witwaspraktijken. Contante betalingen in de sector maken fraude relatief gemakkelijk en het fijnmazige logistieke netwerk maken de sector aantrekkelijk voor ‘criminele inmenging’ zag ook de Stuurgroep Weerbare Sierteeltsector in. Dat samenwerkingsverband van onder meer politie, gemeenten en veiling Royal FloraHolland probeert ondernemers te helpen weerbaar te worden, door ze van kennis te voorzien om signalen van criminaliteit snel te herkennen, misstanden te melden en preventieve maatregelen te nemen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster