Vorige

Groen licht RFH voor verdere bouw Aalsmeer-Oost

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

Royal FloraHolland heeft groen licht van gemeente Aalsmeer voor de verdere bouw en ontwikkeling van Aalsmeer-Oost. De omgevingsvergunning is verleend en onherroepelijk. RFH hoopt dat begin 2026 Aalsmeer-Oost in zijn geheel ontwikkeld is.

RFH toog begin november 2022 met een dik pak papier naar gemeente Aalsmeer. Voor de verdere bouw van Aalsmeer-Oost is een omgevingsvergunning nodig. De verwachting was dat de verlening van de omgevingsvergunning uitgesteld zou worden door een uitspraak van de Raad van State begin november.

De Raad van State veegde toen de bouwvrijstelling van tafel. Met een bouwvrijstelling wilde het kabinet de stikstof die bij de bouw vrijkomt buiten beschouwing van de omgevingsvergunning laten. Dat mag dus niet van de rechter. De verwachting van de veiling was echter ook dat gemeente Aalsmeer er alles aan zou doen om permissie voor de bouw te geven. De gemeente is tuinbouwgezind. Ze ziet het belang in van de nieuwbouw voor de werkgelegenheid in de regio en de toekomst van RFH.

‘Veel belangstelling’

Aalsmeer-Oost bevindt zich aan de zichtzijde van de N201 en behelst een bedrijventerrein met bedrijfs- en kantoorruimtes. RFH geeft hier gronden uit in erfpacht, waar sierteeltondernemers een eigen pand kunnen bouwen, en ze realiseert te huren bedrijfsruimtes. Nu RFH de vergunning binnen heeft gaat ze de ‘lots’ op de markt aanbieden. RFH gaf in november vorig jaar aan dat er veel belangstelling van kopers en kwekers is om zich op Aalsmeer-Oost te vestigen.

In totaal heeft Aalsmeer-Oost een oppervlakte van 135.000m2. 70.000m2  daarvan is verhuur. De overige 65.000m2 is erfpacht. Duidelijk is al wel dat RFH voor zichzelf zo’n 10.000m2 ontwikkelt. Vanuit die ruimte wil de veiling logistieke diensten ontwikkelen voor de ‘partijen’ die zich op Aalsmeer-Oost vestigen. Welke diensten dit zijn hangt af van de bedrijven die zich er vestigen.

De 125.000m2 die door kwekers en kopers worden ingevuld betekenen 20% ruimtegroei voor kwekers en kopers in Aalsmeer. Er komen verder 170 docks, 60 parkeerplaatsen voor vrachtwagens en 1250 autoparkeerplaatsen op het dek. Op het dek komen tevens zonnepanelen en ruimte voor de opslag van stapelwagens en zonnepanelen. RFH hoopt dat begin 2026 Aalsmeer-Oost in zijn geheel ontwikkeld is.

Hoeveel geld?

Omdat de behoefte aan ruimte in Aalsmeer het grootst is, begint RFH daar met bouwen voor kwekers en kopers. December 2021 kreeg de veiling de goedkeuring van de ledenraad voor de ontwikkeling van Aalsmeer-Oost. Eerder gaf de Raad van Commissarissen al zijn fiat. Hoeveel geld gemoeid is met de nieuwbouw wil de veiling niet zeggen.

De eerste bewoner van Aalsmeer-Oost is er overigens al gevestigd: Marginpar. Het gebouw van de zomerbloemenkweker in Afrika staat al overeind en is in november 2022 officieel geopend. Er is ook een start gemaakt met de aanleg van een rondweg – de sierteeltstraat – om het verkeer soepel rond Aalsmeer-Oost te leiden. Ook is men bezig met een ontsluiting bij de entree van RFH en een snelle verbinding richting A4, A9 en Schiphol. Dit wordt de Ongestoorde Logistieke Verbinding (OLV) genoemd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster