Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft groen licht gegeven op de invoering van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor collectieve promotie van de sierteelt per 1 januari 2025. In de komende periode maakt het Bloemenbureau bekend hoe ze de inning vanaf januari 2025 organiseert. De AVV geldt voor snijbloemen en kamerplanten.
De AVV is aangevraagd door de Brancheorganisatie Sierteelt en wordt uitgevoerd door Bloemenbureau Holland (BBH). LVVN oordeelde positief over de aanvraag. De AVV betekent dat kwekers en bloemen- en plantenhandelaren per 1 januari 2025 wettelijk verplicht zijn om een bepaald percentage bij te dragen aan de collectieve promotie van de sierteelt. Vanaf die datum mag BBH, verantwoordelijk voor de collectieve promotie, aan kwekers en handelaren factureren. Het betekent ook dat vanaf 1 januari 2025 Royal FloraHolland niet langer de gelden voor BBH int.
Een avv is normaliter vier jaar geldig, maar in het geval van de AVV voor sierteeltpromotie is dat anders. Omdat een bepaalde wet afloopt en vernieuwd moet worden geldt de AVV voor twee jaar (tot eind 2026). Daarna kan de BO Sierteelt een nieuwe AVV aanvragen. BBH zal dan ook opnieuw draagvlaktoetsen voor een AVV voor collectieve sierteeltpromotie onder kwekers en handelaren moeten houden.
Onzekere tijd
Yvonne Watzdorf, algemeen directeur Bloemenbureau Holland: „We zijn heel blij met de goedkeuring door de minister op dit door kwekers en handel breed gesteunde initiatief. We laten een lange, onzekere periode achter ons.”
De focus van BBH richt zich op sectorcommunicatie met thema’s die de beeldvorming over de sierteelt raken. „We kunnen definitief door met onze activiteiten richting de consument waarbij we ons inzetten voor het verbeteren van het imago van bloemen en planten en het stimuleren van de vraag. De reputatie van de sector staat onder druk, de urgentie is hoog. Met dit akkoord heeft de sector duidelijkheid dat hier de komende drie jaar door ons hard aan wordt gewerkt.”
Een AVV was nodig omdat Royal FloraHolland niet langer het geld voor sierteeltpromotie wilde innen. Onder meer omdat het haar concurrentiepositie aantast. Bovendien had de veiling bezwaar tegen freeriders; kwekers die van de promotie profiteren zonder eraan bij te dragen.
Steven van Schilfgaarde, ceo Royal FloraHolland: „De kracht van de sierteeltsector in Nederland en in de wereld is uniek. Royal FloraHolland is als spil in de sierteeltketen dan ook groot voorstander van de rol van Bloemenbureau Holland. Het belang van sectorcommunicatie, waarin duurzaamheid, transparantie en de toekomst van de keten centraal staan is belangrijk. Naast aandacht voor al het positiefs dat bloemen en planten mensen bieden. Dat is in het belang van de hele sector en niet alleen van onze kwekers en kopers. Bloemenbureau heeft hierin een belangrijke taak te vervullen en er is op dit moment volop werk aan de winkel.”
Eenduidige boodschap
Te weinig handelaren brachten hun stem in een eerste draagvlaktoets hun stem uit. Na de nodige aanpassingen in de heffingsgrondslag stemden de handelaren in een tweede draagvlaktoets alsnog in met een AVV. Cees van der Meij, voorzitter VGB: „VGB is namens haar leden verheugd dat het collectieve belang veilig is gesteld. Als sector kunnen we ons in gezamenlijkheid op de toekomst richten met een eenduidige en positieve boodschap naar de consument.”
In de komende periode maakt BBH bekend hoe ze de inning vanaf januari 2025 organiseert en wat kwekers en handelaren wel en niet kunnen verwachten.