Vorige

Groeifonds steunt collectieve warmteprojecten met €200 miljoen

Het consortium NieuweWarmteNu (NWN) ontvangt 200 miljoen euro subsidie uit het Nationaal Groeifonds van de overheid. Minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat heeft besloten het advies van de Groeifondscommissie over te nemen om twaalf concrete collectieve warmteprojecten en de demonstratie van zes innovaties van NWN te ondersteunen.

De eerste projecten starten al in 2023. Met dit subsidiebesluit kunnen onder andere Warmtesysteem Westland en Warmtesysteem Oostland verder worden gerealiseerd voor de glastuinbouw en later ook voor de bebouwde omgeving. Uiteindelijk kunnen door de warmtesystemen naar verwachting 26.000 huizen en gebouwen en ruim 800 hectare glastuinbouw straks zonder aardgas.

Het geld van het Nationaal Groeifonds is voor duurzame collectieve warmtesystemen (geothermie, restwarmte, zonthermie en aquathermie) die zijn te kopiëren op andere plekken. Het gaat ook om aanvullende investeringen om een systeem gefaseerd uit te breiden. Via NieuweWarmteNu investeert het Groeifonds tevens in zes innovaties die essentiële technologieën naar de markt kunnen brengen. Een daarvan is grootschalige seizoensopslag van warmte.

Het Groeifonds voorziet productiviteitsverbeteringen en substitutie-effecten ten opzichte van een situatie zonder NWN. De productiviteitsverbeteringen bestaan uit een kostendaling over de hele keten van winning van duurzame warmte, de infrastructuur van de warmtenetten en aansluting in de woningen en kassen. De kosten dalen door leereffecten op basis van ervaring die in de projecten wordt opgedaan en de toepassing van innovaties en schaalvoordelen

Nationaal Groeifonds zegde het consortium NieuweWarmteNu! (NWN!) afgelopen april de genoemde 200 miljoen euro reeds als een voorwaardelijke bijdrage toe. Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. 

Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Zij beheren gezamenlijk het fonds namens het kabinet. Er is een onafhankelijke commissie ingesteld die de projecten beoordeelt en adviezen geeft. Het kabinet besluit of aan projecten geld wordt toegekend.

Groot aantal partijen

Het NWN-consortium bestaat uit een groot aantal partijen, waaronder warmtebedrijven, partijen die werken aan energie uit de ondergrond, partijen die werken aan energie uit water, diverse gemeenten waaronder de grote steden, provincies, brancheorganisaties, koepelorganisaties van energiecoöperaties, Warmtenetwerk Westland (inclusief enkele tuinders, gemeenten Westland en Midden-Delfland), Warmte Samenwerking Oostland (gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zuidplas, Waddinxveen en Zoetermeer), kennisinstellingen en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (penvoerder) en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster