Vorige

Greenport Noord is een feit

Beeld
Gerrit Boer Fotostudio

Met de oprichting van de Greenport Noord op 10 mei krijgt de tuinbouwsector in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe een eigen regionale netwerkorganisatie. De afgelopen maanden heeft een kleine initiatiefgroep hard gewerkt om deze stap mogelijk te maken. Inmiddels hebben zich 95 bedrijven en organisaties uit de noordelijke tuinbouwketen aangesloten bij het initiatief.

Greenport Noord is een samenwerkingsverband van bedrijven in en rond de tuinbouw, de overheid en instellingen in de drie noordelijke provincies. Zij werken samen aan één agenda, waarbij onder andere onderwerpen als arbeid, energie, plantgezondheid en water de aandacht hebben. Samen met Stichting Tuinbouw Promotie Emmen zorgt Greenport- Noord voor de promotie van de tuinbouwgebieden en de communicatie met de samenleving. 

De eerste stap is de oprichting van een bestuur en het aantrekken van een programmamanager.

Telers trekken de kar

Komkommerteler Inge Bergsma-de Vries heeft samen met Cees Ruhé, regiovoorzitter bij Glastuinbouw Nederland, de kar getrokken voor de realisatie van een Greenport Noord. „Wij zien, los van de lokale ontwikkelingen hier, dat de Greenports een steeds belangrijkere gesprekspartner worden voor de politiek, maar bijvoorbeeld ook voor banken. Die laatsten vinden het belangrijk, merken wij, dat ondernemers een goed netwerk om zich heen hebben. Aangesloten zijn bij een Greenport is dan een pré.”

Een belangrijk verschil met al bestaande Greenports benadrukt De Vries dat bij Greenport Noord de telers de kar trekken in plaats van een club van bestuurders. „Wij willen vanuit meerdere kanten hetzelfde geluid laten horen, maar niet door meer pluche te creëren. Kortom, een praktisch werkend orgaan waarbij de telers de focuspunten bepalen.”

Inge de Vries: ’Wij willen vanuit meerdere kanten hetzelfde geluid laten horen, maar niet door meer pluche te creëren’

Belang van samenwerking

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland en Glastuinbouw Nederland onderschrijft het grote belang van samenwerking. „Niet alleen tussen ondernemers in de noordelijke regio’s onderling, maar vooral met overheden, onderwijs en onderzoek.” Een Greenport is daar volgens haar het uitgelezen instrument voor. „Dat hebben Greenports in andere delen van het land de afgelopen jaren al aangetoond. Ik wens alle betrokken partijen veel wijsheid en daadkracht toe om ook van Greenport Noord een succes te maken.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster