Vorige

Goud voor Beishuizen Lisianthus en Plantcompany bij productcompetitie Floriade

Beeld
Floriade Expo 2022

Beishuizen Lisianthus won goud met de lisianthus ‘Rosita White’ tijdens de productcompetitie op de Floriade. In de productgroep bromelia stond de tillandsia ‘Dolce’ op nummer een van Plantcompany. De Excellence Award ging naar ‘Falda Apricot’, de enkelbloemige lisianthus van Gebr. Van den Berg.

Donderdag 16 juni vond de vijfde productcompetitie plaats in The Green House op de Floriade. In totaal werden 51 lisianthussen en bromelia’s ingezonden, komende dagen zijn ze in het kassencomplex te zien. De veertien bromelia’s kwamen uit Nederland en de 37 lisianthussen waren inzendingen van Nederlandse kwekerijen en een sierteler uit Japan. Een vakjury met verschillende achtergronden in de keten beoordeelde de producten. De drie best beoordeelde inzendingen per groep ontvingen een Floriade Award.

Alle winnende producten komen uit Nederland. In de groep lisianthus staat ‘Rosita White’ op nummer een met een score van 9.54. Inzender Beishuizen Lisianthus uit Maasdijk teelt jaarrond alleen dit gewas sinds 2000.

Beishuizen Lisianthus uit Maasdijk met hun Eustoma russellianum 'Rosita White'
In de productgroep lisianthus ontving de eustoma russellianum ‘Rosita White’ goud. Beishuizen Lisianthus teelt jaarrond enkel dit gewas.

Met 9.58 punten haalde de bromelia tillandsia ‘Dolce’ niet alleen de eerste plek in deze groep, maar haalde het ook hoogste score van deze productcompetitie. Het is een nieuwe soort van Plantcompany uit Bergschenhoek.

Plantcompany uit Bergschenhoek met Tillandsia 'Dolce'
Plantcompany won de eerste plaats bij de bromelia’s met tillandsia ‘Dolce’. De nieuwe soort behaalde daarmee ook de hoogste score van deze productcompetitie.

Excellence Award voor lisianthus

Dit jaar ontvangt de meest opvallende inzending een Excellence Award. Tijdens de vijfde productcompetitie ging die naar Gebr. Van den Berg uit Naaldwijk voor hun enkelbloemige lisianthus ‘Falda Apricot’. Het is een 25 jaar oude soort waarvan de steel lange tijd te kort bleef. Maar met de kennis en nieuwste technieken bereikt de steel van dit gewas een minimale lengte van 75 cm. Het is een mooie, doorkleurende lisianthus van lichtoranje naar abrikooskleurig, aldus het juryrapport. Een nicheproduct met genoeg marktmogelijkheden als mooie enkelbloemige soort tussen het praktisch dubbelbloemige aanbod.

Excellence Award Gebr. Van den Berg uit Naaldwijk voor hun Eustoma russellianum enkelbloemig 'Falda Apricot'
Gebr. Van den Berg sleepte de Excellence Award binnen voor eustoma russellianum ‘Falda Apricot’. Het is een enkelbloemige lisianthus met een minimale lengte van 75 cm.

Overigens won Plantcompany naast het goud in de productgroep bromelia ook zilver met de tillandsia ‘Capitata’. Consumenten beoordeelden de twintig inzendingen met de hoogste scores uit beide groepen. De derde en laatste inzending guzmania ‘Elena’ haalde de hoogste score bij de consumentenkeuring. Bij de lisianthussen was ‘Croma Lavender’ van L.I.S. uit Zuilichem favoriet.

Consumentenprijs Plantcompany Guzmania ‘Elena’
Alle inzendingen van Plantcompany sleepten een prijs in de wacht. De guzmania ‘Elena’ van Plantcompany won bij de bromelia’s onder consumenten.

Productcompetitie rozen

Bij de volgende productcompetitie gaat de aandacht naar rozen. De categorieën zijn verdeeld in rozen grootbloemig en tros- en kleinbloemige rozen. Het vindt plaats op woensdag 29 juni. Een product inzenden is nog mogelijk, klik daarvoor hier.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster