Vorige

Goede bloemenprijzen voor Moederdag

Beeld
shutterstock

Royal FloraHolland noteerde vorige week een middenprijs voor bloemen die bijna 17 procent hoger was dan in de dagen voor Moederdag vorig jaar. Een gevolg van minder aanbod en goede vraag voor deze feestdag.

Het aanbod was zo’n 10 procent lager en dat was vooral vanwege heel slecht weer in Kenia. Maar ook in andere Afrikaanse landen speelde regen de productie en de logistiek van de export parten. Diverse wegen zijn al langere tijd moeilijk of niet begaanbaar. De wel beschikbare bloemen bij Royal FloraHolland, en op andere veilingen, brachten meer op in de dagen voor Moederdag. In zijn algemeenheid compenseerde dat voor Afrikaanse telers het gemis aan te verkopen stelen grotendeels.

Hemelvaartsdag

De vraag was eind week 19 extra hoog omdat op Hemelvaartsdag geen bloemen werden geveild en handelaren toch voldoende bloemen wilden hebben voor hun klanten. Dat betrof de binnenlandse markt. De exporthandel voor Moederdag begon al in week 18 en gaf extra drukte bij de exporteurs tot begin week 19. Handelaren noteerden een gelijke of iets hogere omzet met de Moederdag vergeleken met vorig jaar. Brancheorganisatie VGB concludeert dat handelaren tevreden terugkijken op de exportvraag in aanloop naar de Moederdag. Naast rozen en gerbera’s worden pioenen door hen genoemd als populaire bloemen. Inkoop begon met pioenen uit de kas of uit warmere gebieden in Europa. Inmiddels is de aanvoer vanaf Nederlandse akkers ook volop gaande.

Meer gemengde bossen

Roze boeketten met veel seizoensbloemen zijn populair bij Topbloemen.nl. „Opvallend is dat dit jaar vaak chocolade wordt bijgevoegd”, zegt Edwin van Arkel, directeur van Topbloemen.nl. Hij constateert dat Nederlanders dit jaar meer geld uitgeven aan bloemen voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, gemiddeld 6 tot 7 procent. Dat komt volgens Van Arkel door de inflatie en doordat de kosten in de hele keten zijn gestegen. Christian Quint, bij Fleurop verantwoordelijk voor het productaanbod op de website, ziet de vraag naar gemengde boeketten groeien. „De prijzen van rozen waren in het verleden best fors, wellicht zochten mensen toen naar alternatieven en zijn ze daarbij gebleven.”

De inkopen voor de Franse, Poolse en Zweedse Moederdagen, op 26 mei, zijn inmiddels gestart.

De Moederdagen vallen in de meeste afzetlanden, waaronder de belangrijkste landen – Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten – op de tweede zondag in mei. Een week eerder, op zondag 5 mei, werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. De Engelse Moederdag viel dit jaar vroeg, op 10 maart. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster