De export van bloemen en planten liet in de eerste maand van 2025 ten opzichte van 2024 een groei in waarde zien van 7%. In januari kwam de exportwaarde volgens de exportstatistieken van Floridata uit op €540 miljoen.
„Hoewel de volumes achterblijven en de inkoopprijzen stijgen, blijft de vraag op peil, mede dankzij de aanloop naar Valentijnsdag,” stelt Matthijs Mesken, directeur van VGB. Januari kende een gemengd beeld. De inkoopprijzen voor bloemen lagen hoger door een kleiner aanbod. Planten werden juist in grotere volumes verhandeld.
De waarde van export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk daalde met respectievelijk 5% en 4%, terwijl markten zoals Polen, België en de Verenigde Staten groeiden.
Het rozenaanbod ligt lager door de donkere periode in Nederland en koudere weersomstandigheden in delen van Afrika. Daarnaast zorgt een beperkte capaciteit in de luchtvracht voor logistieke problemen en fors gestegen kosten. De import en export van bloemen via de lucht ondervinden hiervan hinder. Ook de inkoopvolumes voor tulpen zijn lager door het natte weer van vorig jaar, wat resulteert in hoge inkoopprijzen.
Milieuvervuilend
Ook dit jaar worden bloemen en planten door verschillende organisaties weggezet als milieuvervuilend. Recent nog beklaagde PAN Europe zich over de tulpen op de Dam in Amsterdam. Daar lees je hier meer over. Mesken geeft aan dat bij diverse publicaties over residuonderzoek kanttekeningen te plaatsen zijn en dat de sector vol inzet op verduurzaming. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is de afgelopen jaren sterk gedaald en kwekers maken steeds meer gebruik van biologische bestrijders.
„De druk op de keten is voelbaar, omdat afnemers steeds meer waarde hechten aan verduurzaming”, stelt Mesken. Verduurzaming vraagt om tijd en investeringen die niet altijd volledig kunnen worden doorberekend aan klanten. De sector blijft veerkrachtig en gaat de uitdaging aan om nog sneller te verduurzamen.”