Vorige

Glastuinders hebben minste vertrouwen in hun onderneming

Beeld
Shutterstock

Het vertrouwen dat glastuinbouwondernemers in hun bedrijf hebben, is in het eerste kwartaal van 2023 met bijna 7 punten gedaald, blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van WEcR. De index is hierdoor weer onder nul gezakt. Hierdoor zijn er net iets meer bedrijven negatief dan positief over het vertrouwen in hun onderneming. Met deze daling is de glastuinbouw momenteel de sector waar ondernemers het minste vertrouwen hebben in hun onderneming van alle getoonde sectoren in de land- en tuinbouw.

De Agro Vertrouwensindex van de glastuinbouw ligt met -4 punten ver onder de Agro Vertrouwensindex van de totale land- en tuinbouw, die op 7 punten staat. Ook is de index aanzienlijk lager dan het langlopende gemiddelde van de glastuinbouw van 14 punten. De index is samengesteld uit de stemmingsindex en de verwachtingen voor over 2 à 3 jaar.


De stemmingsindex ligt met ruim 19 punten over het eerste kwartaal van 2023 nagenoeg op het gemiddelde voor deze sector. Maar de huidige stemming op het bedrijf werd wel iets minder goed beoordeeld dan in de vorige meting. De index daalde met ruim 2 punten. Vergeleken met andere sectoren is de stemming sober, want met die 19 punten is het niveau momenteel het laagste van alle sectoren. 

Stijgende lijn niet voortgezet

De verwachting van ondernemers voor de middellange termijn (2 à 3 jaar) zijn er ook niet positiever op geworden. Hoewel de verwachtingen de afgelopen twee kwartalen een stijgende lijn liet zien, kon deze niet worden doorgezet in het eerste kwartaal van 2023. De index daalde met ruim 9 punten tot min 23. 

Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden zijn tuinders niet van mening veranderd. De index was een kwartaal eerder -23 en in het eerste kwartaal van 2023 bedroeg deze -22. Ook de indexen van de achterliggende indicatoren veranderden beperkt. Zo verbeterden de kosten wel iets maar blijven ze sterk negatief op -67 punten. Over de vraag of de opbrengstprijs een positieve of negatieve bijdrage levert aan de bedrijfsvoering blijft men verdeeld. De index blijft in de buurt van het nulpunt staan. De grootste wijzing bedrijf een plus van 4,8 punten bij de winstindex. Deze werd minder negatief en kruipt ook richting het nulpunt. 

Voor de komende 12 maanden zijn ondernemers in de glastuinbouw wat negatiever gestemd dan een kwartaal eerder. Het ingezette herstel van de eerdere metingen zet daarmee niet door. De &39;conjunctuurindex vooruit kijkend&39; daalde met ruim 4 punten naar -20. Ondernemers zijn daarom niet positief over het komend jaar. Ondernemers verwachten lagere prijzen (-9 punten). Ook wordt de productie iets lager ingeschat en is er nog maar weinig hoop op verlichting van de kosten die de bedrijfsvoering met zich meebrengen. De verwachte omzet wordt daarom lager ingeschat en ook de winstverwachting is naar beneden bijgesteld.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster