Vorige

energietransitie

Glastuinbouw verdient eerlijke verhaal over duurzame energie-inspanningen     

Beeld
Vakblad Bloemisterij

Door milieuorganisaties, politieke partijen en de media wordt regelmatig onjuiste cijferinformatie verspreid over de glastuinbouw, constateert Glastuinbouw Nederland„Dit leidt tot een verkeerde en ongewenste beeldvorming bij het brede publiek”, stelt directeur Ruud Paauwe

In de vele berichten in de media over hoge energieprijzen, de beschikbaarheid van gas en de mogelijke afschaling in de komende wintermaanden, wordt ook de glastuinbouw met regelmaat genoemd. In veel gevallen worden daarbij onjuiste cijfers gebruikt, die vervolgens ook door andere media worden overgenomen.  Zo werd bijvoorbeeld recent nog gesteld dat de Nederlandse snijbloementeelt verantwoordelijk is voor 10% van het Nederlandse gasverbruik, terwijl dat in werkelijkheid in 2020 slechts 1,75% was. „Daardoor ontstaat er een onjuist beeld van de glastuinbouw. Mede doordat doorgaans onvermeld blijft wat de belangrijke bijdrage van deze topsector is aan de Nederlandse economie.”

De glastuinbouw draagt € 7,9 miljard bij aan de Nederlandse economie, goed voor 1% van het bruto binnenlands product. In piekperioden biedt de sector werk aan ruim 113.000 mensen. Wordt gekeken naar de overige schakels in de keten, dan zijn de waarde en het belang van de sector nog vele malen groter. „Zo’n topsector verdient het om op basis van juiste cijfers en een compleet verhaal te worden beoordeeld”, benadrukt Paauwe.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster