De dreiging van extra energiemaatregelen blijft boven de glastuinbouw hangen. Dit concludeert Glastuinbouw Nederland op basis van de toelichting bij de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting. Positief element is de €40 miljoen die het kabinet in totaal uittrekt voor uitdagingen met arbeid in de land- en tuinbouw voor 2025.
In de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting is te lezen dat het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 voor het kabinet-Schoof leidend blijft in de klimaataanpak van de glastuinbouw. „Dat is positief”, stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. „Want hiermee vinden we de overheid aan onze kant om ons fossiele energiegebruik fors te verminderen en verder te verduurzamen.” Tegelijkertijd blijft de dreiging van extra energiebeprijzing boven de sector hangen. Bom-Lemstra: „Extra maatregelen die leiden tot hogere lasten en nationale koppen – dus maatregelen van Nederland bovenop Europees beleid − zonder dat dit ons klimaatdoel dient. Die opeenstapeling van maatregelen maakt telen in Nederland onrendabel.”
Innovatieprogramma robotisering
Het kabinet trekt €40 miljoen uit voor uitdagingen met arbeid in de land- en tuinbouw voor 2025. Het Innovatieprogramma ‘Robots naar de boerenpraktijk’ is een belangrijk onderdeel daarvan. Adri Bom-Lemstra is daar positief over. De ambitie van Glastuinbouw Nederland is te komen tot een sector waarin robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat handmatige arbeid in 2050 vrijwel overbodig zal zijn in Nederlandse kassen. „Voor onze hoog technologische sector komt een innovatieprogramma robotisering in 2025 dan ook als geroepen.”
Een uitgebreide reactie van Glastuinbouw Nederland op de Rijksbegroting is te vinden via deze link