De klachtencoördinator van Ohra kreeg in november wel enkele meldingen over de reclamespot met de kat en de lelie, maar niemand meldde zich met geleden schade. Volgens haar heeft de huisdierenverzekeringsspot niets te maken met het imago van lelies. „Geen zorgen over lelies op tafel, zeker niet als er een verzekering voor de kat is afgesloten”, laat de coördinator – die niet met name genoemd wil worden – weten.
Het idee van de kat die ziek wordt van een bos lelies en vervolgens zorg nodig heeft, komt volgens coördinator van een groep oud-dierenartsen die Ohra adviseerde. „We vroegen hen wat ze in hun praktijk tegenkwamen en daar kwam dit voorbeeld uit. We hebben geen moment stilgestaan bij het idee dat bollenkwekers dit misschien vervelend zouden vinden”, erkent ze. De verbinding met het imago van de sierteelt en de lelieteelt in het bijzonder werd volgens de klachtencoördinator pas gelegd na enkele telefoontjes uit de sector.
’Niets meer van gehoord’
Kort na de lancering van de spot belden wel twee kwekers met een klacht naar de verzekeraar. Die kregen volgens de klachtencoördinator van de verzekeraar te horen dat ze zich mochten melden als ze schade ondervonden van het spotje. „Niets meer van gehoord”, aldus de coördinator. Eerder paste Ohra een spotje voor dezelfde verzekering wel aan na klachten van dierenartsen. Toen draaide de reclame om hoge dierenartsrekeningen, maar de dierenartsen wilden niet als duur te boek staan.
In de spot over de kat en de lelie springt de kat op een tafeltje, met daarop een vaas lelies. Nadat de kat de geur van lelies opsnuift wordt de kat groen, om vervolgens kotsend van tafel te springen. Lelies, het stuifmeel en het water waarin lelies staan zijn giftig voor katten. Het veroorzaakt nierfalen bij het dier, meldt dierenziekenhuis Caressa op haar website. Alleen genera Lilium en Hemerocallis zijn giftig voor katten. Overigens zijn er nog meer schadelijke stoffen voor de beesten, zoals bijvoorbeeld chocolade, druiven en knoflook.
Stopt
In Greenity 199 van 13 juni staat een verhaal over het spotje en de zoektocht naar de verantwoordelijke. Een woordvoerder van de verzekeraar meldt daarin dat Ohra stopt met deze reclame. Volgens de klachtencoördinator stopt de verzekeraar per 15 juni het spotje.
Edit: Ohra liet na publicatie weten dat de klachtencoördinator geen woordvoerder is. Op verzoek van de verzekeraar is de naam uit het bericht gehaald.