Voor verplichte energie-investeringen in kassen met een korte terugverdientijd is geen Europese subsidie mogelijk. Dat is een wijziging in de regels voor de regeling SIG&F voor 2024. Ook leveringsplicht wordt strikter.
De Europese subsidieregeling Sectorale interventie groenten & fruit (SIG&F) was in 2022 de opvolger van GMO. In 2023 werd de glastuinbouw daarnaast in Nederland onder de regels van de Energiebesparingsplicht gebracht. Dat betekent dat tuinders verplicht worden besparingsinvesteringen te doen met een looptijd korter dan vijf jaar. De regelingen moeten gescheiden zijn. Verplichte investeringen mogen niet met Europese subsidie plaatsvinden.
“Beleidsmatig is het onwenselijk om in Europees verband subsidie te verlenen voor maatregelen die door middel van nationale regelgeving verplicht gesteld zijn. Hiermee wordt namelijk het doel van de energiebesparingsplicht ondermijnd en vervalt het stimulerende effect van de subsidie”, schrijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de regeling voor 2024. Daarmee zijn naar verwachting 15 investeringen per producentenorganisatie getroffen door de nieuwe beperkende regels.