Vorige

Geef een pluim

Rumex is de wetenschappelijke naam voor zuring. Deze plant herkennen we wel als de veldzuring (Rumex acetosa) met zijn bloei de velden en bermen in een rode gloed zet. Het gewas is inheems in Europa. Het jonge blad en de bladstelen worden al sinds eeuwen gegeten als spinazie en rabarber.

Dioscorides, een Griekse arts en botanist, sprak van lapathon en de Romein Gaius Plinius (Pliny de Oudere), schrijver en botanist, sprak over lapathum. Beiden hadden het hier zeer waarschijnlijk over Rumex patientia. Het gewas bleef Lapathum  heten totdat Linnaeus het gewas classificeerde als Rumex in 1753.

Vergeten groente

Vanuit Italië werd rond 1525 Rumex patientia via Frankrijk in Engeland en de lage landen geïntroduceerd als lapazio en hier als patientie of tamme patich. In Engeland verbasterde dit naar La Passio, the Passion en patience. Hieruit ontstond in 1753 volgens Linnaeus de uiteindelijke wetenschappelijke naam Rumex patientia en dat heeft dus totaal geen relatie met de werkelijke betekenis: geduld.

Monniken teelden het gewas als groentegewas en medicijn. In Engeland en Nederland sterft dit gebruik uit tussen 1800 en 1850 en is het een vergeten groente geworden. In sommige landen rond de Middellandse Zee en de Balkan wordt nog wel lapazio/lapazzu gegeten.

De sierlijke slanke pluimen hebben met hun groene kleur waarde voor het natuurlijk ogende veldboeket. Dat is nu een moderne toepassing van het gewas.

Bloemenpaspoort

Naam: Rumex patientia

Kenmerken: snijtak met smal blad en eindstandige pluim; bladvorm lancetvormig; bladgrootte tot 10 x 40 centimeter; bladrand gegolfd; bloemkleur groen; vruchtjes en nootjes: groen tot bruingroen

Herkomst: gematigde streken Europa

Houdbaarheid: tot drie weken

Verkrijgbaarheid: door import min of meer jaarrond

VBN-nummer: 125907

Veiling: RoyalFloraHolland en Vrolijk Bloemen

Verzorging: Rumex is een sterke snijtak. Zet deze op schoon koud water en voorkom blad in het water; voeg bij gebruik in gemengde boeketten bloemenvoedsel toe

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster