Vorige

Gasunie besluit: WarmtelinQ met havenwarmte komt er

Tekst

Gasunie gaat WarmtelinQ aanleggen, een hoofdwarmtenet met havenwarmte. Deze leiding loopt naar Den Haag, met een mogelijke aftakking naar het Westland. Een lang verwacht besluit is daartoe genomen, laat een woordvoerder van Gasunie weten.

Het akkoord wordt binnen een week officieel getekend met de staatssecretaris van Economische Zaken. Dat de ondertekening samenvalt met de Klimaattop in Glasgow is toeval, laat Gasunie weten. Met partijen als Eneco, het ministerie van Economische Zaken en provincie Zuid-Holland is lang gesproken over het afdekken van risico’s en financiële steun. Afgelopen maand werd dat overleg complexer omdat een vervolgtraject van Den Haag naar Leiden lijkt af te vallen.

Ondergrondse leiding
WarmtelinQ is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen, kassen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. De volledige leiding loopt straks van de Rotterdamse haven naar het bestaande warmtenet in Den Haag. Over een aftakking naar Leiden is geen besluit genomen. Dat traject staat bekend als WarmtelinQ+. Welke maat de leiding naar Den Haag krijgt, kon de woordvoerder niet zeggen. Voor de aansluiting van WarmtelinQ+ zou een dikkere buis nodig zijn.

Vollooprisico verkleinen
Ook met de glastuinbouw is gesproken over aanschakelen op deze leiding. Dat kan het vollooprisico verkleinen voor WarmtelinQ. Het vollooprisico geeft aan hoe groot het financiële risico voor het warmtebedrijf is als er minder afnemers worden aangesloten op het aangelegde warmtenet. In Westland komt een eigen Warmtesysteem Westland, waar de havenwarmte van WarmtelinQ op kan invoeden. Telers lijken echter twijfels te hebben over de duurzaamheid, omdat havenwarmte minder duurzaam is dan aardwarmte of in de toekomst warmte uit waterstof (tekst loopt door onder de illustratie).

Schematische tekening van de route. Illustratie: Gasunie

SDE-subsidie
Dat het warmtenet wordt aangelegd, is geen verrassing. Op Prinsjesdag is besloten een SDE-subsidie toe te kennen aan de warmtenetten die worden aangesloten op WarmtelinQ. Dat maakt de onzekerheid over afname van warmte een stuk minder groot. Op de delen naar de kassen in Westland en Oostland wordt nog gestudeerd. Vanuit WarmtelinQ wordt de warmte naar andere, kleinere warmtedistributienetten gepompt. Die leveren de warmte vervolgens af bij woningen en bedrijven.

Wat betekent de WarmtelinQ voor de glastuinbouw in Westland? En zitten de warmtecoöperaties wel te wachten op de havenwarmte, die concurreert met de geothermie uit de glastuinbouw? Lees het in een interview met bestuurder Jacco Vooijs, voorzitter van Infraco, belangenorganisatie voor afnemers van het warmtenetwerk. Het hele interview staat in Bloemisterij 44 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster