Vorige

G.P. Burger draait met batterij

Bloembollenkwekerij G.P. Burger in ’t Zand heeft een 1.1 MWh batterij aangeschaft. De batterij is vorig jaar zomer al neergezet en is vanaf augustus dit jaar volledig operationeel. Door de accu kan Burger de eigen opgewekte energie uit de zonnepanelen efficiënter benutten en gaan de energiekosten omlaag.

G.P. Burger heeft de batterij aangeschaft om in de toekomst meer zeker te zijn van elektriciteit. Het bedrijf legde in 2020 tweeduizend zonnepanelen op de loods van de bloembollenkwekerij en dat zorgde al voor een verlaging van de energierekening. „We zagen echter dat in het voorjaar de opbrengst van de zonnepanelen werd geknepen en er opwek verloren ging. Daar wilden we iets mee”, zegt eigenaar Jacques Burger van het bedrijf. Samen met Grid-ON, Edmij en Envitron werden er plannen gemaakt voor een batterijsysteem en ook uitgevoerd. In de zomer van 2022 is de accu al neergezet en vanaf toen is er volop getest en zijn de zaken ingeregeld.

Business case

Jesper Zuurbier van Grid-ON heeft het batterij-systeem uitgedacht en de doorrekening gemaakt. Hij zegt daarover: „Zo’n batterijsysteem verdient het in ongeveer zes dagen van de maand en dan moet hij klaar zijn om te reageren op fluctuaties in de energieprijs. De overige tijd kan de batterij worden ingezet voor lokale optimalisatie. De business case berekening is volgens hem een combinatie geweest van een eigenverbruiksoptimalisatie regeling en energiehandel. De batterij is aangeschaft bij Socomec. G.P. Burger gaat uit van een terugverdientijd tussen 6 en 7 jaar.

„Tegelijkertijd was er een subsidie traject, de Subsidie Oplossing Netcongestie (SON) van de provincie Noord-Holland, voor bedrijven die in netcongestie gebied zitten en een accu willen plaatsen. Dat heeft geholpen in de realisatie van dit traject. Er was ook zonder subsidie een business case met een realistisch verhaal dat het twee kanten op kon gaan, maar die subsidie heeft de doorslag gegeven”, aldus Zuurbier.

De koppeling met de energiemarkt is door Edmij en Envitron gerealiseerd. Edmij is een zakelijke energieleverancier die gespecialiseerd is in handelsstrategieën met onder andere zonnepanelen en batterijen. Jeffrey Bartels van Edmij: „Als EPEX member verhandelen wij stroom voor Jacques op de day ahead en intraday markt. Wij sturen zijn installaties aan op basis van onbalansprijzen. Daar profiteert hij zelf van, omdat wij zijn eigen onbalans per kwartier vaststellen. Bij een hoge onbalansprijs, zorgen wij dat hij stroom te verkopen heeft en bij lage, of negatieve onbalansprijzen, zorgen wij dat hij stroom terug kan kopen. Zo draagt Jacques bij aan het balanceren van het stroomnet.”

Envitron verzorgt via software de lokale aansturing op het bedrijf van G.P Burger. Dat doet ze via de sotware Envi.Base Energiecontroller en hiermee worden zowel de batterij als de zonnepanelen aangestuurd. Ook bewaakt het systeem de aansluiting om te voorkomen dat de gecontracteerde vermogens overschreden worden.

Fotobijschrift: Jacques Burger (G.P. Burger), Jesper Zuurbier (Grid-ON), Rein Schuil (Envitron) en Jeffrey Bartels (Edmij).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster