Vorige

Frans Timmermans bijgepraat over glastuinbouw

Beeld
Charlie Silvrants, fotograaf PvdA Tweede Kamer

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans heeft zich onlangs een lezing zeer kritisch uitgelaten over de glastuinbouwsector. Wat doe je dan? „Dan kun je in de verdediging schieten en in de slachtofferrol kruipen… of… je nodigt zo iemand uit, laat zien wat je met volle overtuiging aan het doen bent en brengt op deze wijze wat nuance aan in de toch al zo gepolariseerde discussies”, schrijft Bart van Meurs namens Division Q op zijn LinkedIn-account. 

Division Q is een dochteronderneming van Koppert Cress in Monster, waar  startups hun ideeën kunnen testen in de praktijk. Timmermans was bij beide bedrijven op uitnodiging van Rob Baan, eigenaar van de cresskwekerij in Monster. In gezelschap van partijgenoot Laura Bromet en de Westlandse burgemeester Bouke Arends kreeg de delegatie te horen hoe innovatief de sector is. En op een duurzame manier te werk gaat met respect voor werknemers, hun gezondheid en de rest van de samenleving.

Frans Timmermans krijgt uitleg over cressen door Rob Baan


Gezamenlijk in gesprek

Centraal stond een gezamenlijk gesprek over het belang van de sector. Enkele belangrijke onderwerpen kwamen aan bod als energie, arbeid, automatisering, verduurzaming en robotisering. Uit de discussie bleek dat de aanwezigen het niet altijd met elkaar eens waren, maar nu vooral kijken waarin ze elkaar kunnen vinden. Geconcludeerd kan worden dat begrip en samenwerking van weerszijden hierin cruciaal is en zeker een vervolg zal krijgen. Die indruk heeft Kyra Broeders, beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland en eveneens van de partij, ook: „Het werkbezoek is goed verlopen. We hebben een open gesprek kunnen voeren over de bijdrage van de sector aan de samenleving en de innovatiekracht. Er was sprake van een uitgestoken hand van Timmermans.”

Of Timmermans terug is gekomen op zijn kritische woorden daarover is niks naar buiten gekomen. Op zijn LinkedIn-account schrijft hij: „Een groot deel van de werknemers in de glastuinbouw is arbeidsmigrant. Ook Koppert Cress werkt met arbeidsmigranten, maar neemt haar verantwoordelijkheid en ondersteunt werknemers onder andere door taallessen aan te bieden en te helpen bij huisvesting. De toekomst is groen, sociaal en eerlijk. Koppert Cress laat zien dat het kan: op een duurzame manier te werk gaan, met respect voor werknemers, hun gezondheid, en de rest van de samenleving. Laat het een voorbeeld zijn voor de rest van de sector.”

Partijgenoot Laura Bromet en de Westlandse burgemeester Bouke Arends waren ook van de partij.


Verkleinen of verplaatsen

Timmermans heeft tijdens de tweejaarlijkse Banninglezing op 21 februari gezegd dat de glastuinbouw en de intensieve veehouderij moeten worden verkleind of verplaatst naar het buitenland, omdat ze weinig bijdragen aan de Nederlandse economie terwijl ze sociaal en ecologisch zeer belastend zijn. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster