Vorige

Floriade kampt met tegenvallers vanwege corona

Tekst

De gemeente Almere haalt ruim €10 miljoen uit een reservepot voor de Floriade, om tegenvallende sponsorinkomsten en hogere kosten rond busvervoer en parkeren af te dekken. Volgens de gemeente zijn de tegenvallers voornamelijk te wijten aan corona. Er wordt voor dit moment geen extra geld gevraagd aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar maakte B en W van Almere bekend een reservepot in het leven te roepen om specifieke risico’s rond de Floriade af te dekken. Enerzijds zag het college de mogelijkheid van tegenvallende ticketverkoop als risico wanneer Nederland bijvoorbeeld toch weer in een lockdown terecht zou komen.

Calamiteiten

Een ander risico werd gezien in calamiteiten tijdens de Floriade zelf, bijvoorbeeld wanneer een of meerdere bezoekers lichamelijk letsel oplopen op het evenemententerrein. De Floriade BV heeft verzekeraars benaderd om een evenementenverzekering af te sluiten. Maar de gemeente wilde niet afwachten of het lukt om een dergelijke verzekering af te sluiten.

Om het risico op lagere bezoekersaantallen af te dekken is een bedrag van €10,4 miljoen in een reservepot gestoken. Voor het risico van onvoorziene calamiteiten is nog eens €10 miljoen in een aparte reservepot gedaan.

Reservepot aangesproken

Deze week kwam naar buiten dat de gemeente de eerste reservepot heeft moeten aanspreken om tegenvallende sponsorinkomsten en hogere kosten rond busvervoer en parkeren af te dekken. Voor de tegenvallende sponsorinkomsten is een bedrag van €7,3 miljoen uit de reservepot gehaald. Voor hogere kosten rond parkeren en busvervoer is nog eens €3 miljoen uit de pot gehaald.

Hiermee is de reservepot, bedoeld om tegenvallende ticketverkoop op te vangen, zo goed als leeg. De gemeente en de Floriade BV verwachten echter dat de ticketverkoop straks een meevaller laat zien. Met het opheffen van de coronamaatregelen in het vooruitzicht, wordt gerekend op hogere bezoekersaantallen dan waarmee in de begroting rekening is gehouden.

Gesprekken met provincie en Rijk

De gemeente is in gesprek met de provincie Flevoland en het Rijk om de nieuwe tegenvallers op te vangen. Vooralsnog lijken zowel de provincie als het ministerie van LNV niet van plan om de beurs te trekken. Tegen Omroep Flevoland zei wethouder Jan Hoek donderdag nog met meerdere ministeries in gesprek te zijn.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster