Vorige

Floriade: hoe staat het expoterrein erbij na één maand?

Tekst
Beeld
Ralph Mens

De Floriade Expo 2022 is ruim een maand geopend. Na de valse start rond de opening waarbij nog niet alles af was en de beplanting wat kaal oogde, is het half mei een goed moment om te kijken hoe het expoterrein erbij ligt.

Ook deze week verschijnen negatieve koppen in de landelijke pers over de Floriade (Parool op 14 mei: ‘Bruine grasmatten en dode bloemen op de Floriade’). Is een bezoek aan de wereldtuinbouwtentoonstelling wel de moeite waard, vragen ook sommige vakgenoten zich af. Daar is eigenlijk maar één antwoord op: ga vooral zelf kijken. Bijgaand enkele impressies van een bezoek op zaterdag 14 mei.

Het gebouw met groene gevel van Aeres Hogeschool Almere. De planten in de gevel zijn afgelopen tijd flink gegroeid en staan – of liever gezegd hangen – er mooi bij.
Het paviljoen Exploded View Beyond Building. Dit gehele huis bestaat uit natuurlijke materialen zoals laminaat van lisdodde, isolatie van hennep, tegels met bacteriën, en plafonds van zeewier.
De Bonte Berm, een bijenlint bestaande uit een mengsel van kruiden en bolbloemen, afgestemd op diverse insecten.
De tuin en het paviljoen van de Wolunie. In de tuin staan planten die worden gebruikt om wol te verven. Het paviljoen zelf is binnen een ware kleurexplosie.
Paviljoen Dutch Innovation Experience, geheel gemaakt met hout uit Nederlandse bossen en voor 95% bestaand uit biobased materialen. Het terrein er omheen heeft een NL Terreinlabel A voor duurzaamheid gekregen. 
Bij alle planten op de Floriade staan naambordjes met informatie. Het hele park is ontworpen als een arboretum van A tot Z.
De inzending van Treeport Zundert is geïnspireerd op VIncent van Gogh, de beroemdste telg uit het Brabantse dorp. Als thema heeft Treeport ‘de bodem als oplossing’. De gebruikte planten zijn uiteraard afkomstig van Zundertse kwekerijen.
Biodiversiteit op de Floriade: deze vogel heeft brutaal zijn nest gemaakt tussen de planten van Treeport Zundert.
Staat alles er goed bij op de Floriade? Nee, er zijn zeker ook kale stukken en er liggen stukken droog gras. De omstandigheden zijn dan ook verre van ideaal; we zitten midden in een recorddroge periode en de natuur laat zich niet altijd dwingen…
Biotopia, de inzending van onze Oosterburen. Het paviljoen heeft een daktuin, zonnepanelen, windturbines, groene gevels, een waterspeeltuin en nog veel meer.
Onderdeel van de inzending Practice what you preach van Groen Collectief Nederland. Hier is goed te zien wat de positieve effecten van groen zijn op gebied van hittestress, waterbuffering en klimaatadaptatie. 
 
De Floriade is een mooie gelegenheid om te zien welke planten het goed doen bij extreme droogte. Dit is de inzending van Lageschaar Vaste Planten, bekend van de prairiebeplanting.
De Floriade is uiteraard geen Keukenhof, en half mei zijn de meest tulpen en hyacinten uitgebloeid. Maar er zijn genoeg andere bolbloemen te zien zoals deze aliums die deel uitmaken van de A van het arboretum. 
Links de Urban District met het iconische gebouw Flores, rechts de Hortus Avenue, de centrale as die grofweg opening Weerwater en de hoofdingang met de kabelbaan met elkaar verbindt. 
Kijk af en toe ook even omhoog, ook daar is genoeg te zien en te genieten.

Floriade Magazine

Wie meer wil lezen over de Floriade alvorens zelf een bezoek te brengen, kan alle artikelen in het digitale magazine van Hortipoint, uitgever van onder meer Bloem&Blad, nu gratis lezen via deze link.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster