Vorige

Fieldlab Bol faciliteert transitie

Tekst
Beeld
Dick Breddels

Vanmiddag presenteerde de Stichting Fieldlab Bol haar strategische plan en was de officiële aftrap van EFRO-project Fieldlab Bol. Zo’n 50 mensen hoorde bij Huiberts Bloembollen in Sint Maartensbrug het einddoel van de stichting: een bollenteelt die in 2035 volledig duurzaam is en haar negatieve impact op de omgeving heeft omgebogen naar een positieve bijdrage.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst presenteerde Carlo Randag, voorzitter van de stichting, de strategie en visie van de stichting. De stichting wil een versnelling naar meer biologische teelt en een duurzamere gangbare teelt. Ze gaat die transitie ondersteunen en faciliteren en heeft daartoe doelstellingen over verschillende fases uitgezet.

Strategiedocument

Zo wil de stichting over zes maanden met een nieuwe coalitie een eerste experiment hebben opgezet en ook de financiering daarvoor rond hebben. Een ander doel is na één jaar meer dan 3.000 ha duurzame bollenteelt. Over 5 jaar, zo staat in de doelstellingen van het strategiedocument, is het aantal hectares duurzame bollenteelt gegroeid naar meer dan 12.000 en de biologische teelt is 3.000 hectare. Voorzitter Randag geeft aan dat dit een stip op de horizon is. “De aantallen hectares zijn wel heel erg positief ingeschat, maar ik laat mij graag verrassen.”

EFRO-project

Er werd vanmiddag uitvoerig stilgestaan bij het eerste grote project van de stichting, het EFRO-project Fieldlab Bol dat november 2022 al van start ging bij dertien kwekers. Projectleider Rob Brekelmans, vertelde over de lopende praktijkproeven en de acties voor 2024. Inmiddels voeren de dertien kwekers totaal al bijna 40 experimenten uit op hun bedrijven en in 2024 komen er daar nog meer bij, zegt projectleider Rob Brekelmans.

Aan het begin van de bijeenkomst gaf Pieter van der Boog, strategiemaker bij bureau Elemental, een toelichting op het transitiemodel. Want, hoe groeit een huidig systeem naar een ander, opkomend, vernieuwend systeem. Het bureau Elemental stond de stichting bij in het maken van haar strategisch plan.

In Greenity nr 159 die vrijdag 1 december uitkomt, staat meer over de visie van de stichting Fieldlab Bol

Fotocredit: Carlo Randag, voorzitter van de stichting Fieldlab Bol (l), op het bedrijf van Peter Zonneveld in Julianadorp, een van de deelnemers aan het EFRO-project. Foto: Dick Breddels

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster