Door de extreme wateroverlast van de laatste maanden staan veel percelen met bollen blank, lukt het niet de laatste tulpen te planten of de laatste lelies te rooien. Ook gladiolenkwekers ondervinden hinder. Hoe groot de schade wordt, blijkt waarschijnlijk pas in het voorjaar.
Met gemiddeld 1151 millimeter regen in 2023 gaat het jaar de boeken in als natste jaar ooit. Normaal valt er 853 millimeter. Het vorige record dateert van 1998, toen er 1109 millimeter viel. Ook 2024 begint nat. Op het moment draaien op veel plaatsen pompen in een poging de percelen droog te krijgen of te houden, om waterschade te voorkomen of te beperken.
„Probleem is alleen dat je soms niet meer weet waar je het water heen moet pompen, omdat de sloot ook al tot aan de weg vol staat”, omschrijft Marcel Markhorst de situatie rond Hardenberg. Hij heeft de ‘praktisch alle lelies’ uit de grond, maar hij weet van collega’s die nog moeten rooien of tulpen moeten planten. Teeltadviseur Yorick van Leeuwen van CNB denkt dat tussen de 5 tot 10 procent nog de grond in moet.
Gladiolenkweker Marcel Nijenhuis in Espel is nog niet klaar met rooien en het valt ook niet mee om de gerooide bollen droog te krijgen. „Dit is bij meer collega’s aan de handen in ik merk dat er spanningen zijn. Hoe groot de schade wordt, weten we niet. Zeker is dat er schade is.”
Lees Greenity 162 van 12 januari: Extreme wateroverlast, lot bollen onzeker