Vorige

Extreem vroeg begin selectieseizoen

Tekst
Beeld
Stammes Bloembollen

Het selectieseizoen begint dit jaar extreem vroeg. Afgelopen week reden verschillende bedrijven al met de selectierobot in de Flevopolder en in de Wieringermeer. Het zachte weer maakt dat de tulpen die nog voor de regen uit afgelopen najaar zijn geplant, snel opkomen.

Mark Smit van Smit Constructie ziet realtime welke robots aan het rijden zijn. Op 27 en 28 februari reden er al vijf bedrijven met de robots over de velden. Zelf testte hij ook de 2.25m robot uit bij Van der Slot in Voorhout. Normaal beginnen de eerste selecties vaak rond 15 maart. „In Zeeland en Zuid-Holland is het soms wat vroeger.”  

Grond kan nog niet veel hebben

In vroege cultivars zijn de eerste virusbeelden al goed te zien, maar ook rijden er nu bedrijven op de velden die de machine willen leren kennen voordat het grote werk begint. Het land is nog wel nat, zeker als er weer regen valt. De grond kan nog niet zo veel hebben. Smit: „Maar zodra de zon er bij komt en wat wind, dan kan er toch in veel gevallen gereden worden.”

Spannend bij nachtvorst

Yorick van Leeuwen, teeltadviseur bij CNB: „Partijen die vroeg geplant zijn en waar in weinig warmte in de plantgoedbewaring is gegaan, staan vroeg boven en ontwikkelen vlot door door de mildere temperaturen.”  Dat wordt wel spannend als er nog nachtvorst komt. De cultivars die gevoelig zijn voor nachtvorst zouden met aminosol-product gespoten kunnen worden waardoor ze weerbaarder worden.

‘3,5 week eerder dan normaal’

Stammes Bloembollen selecteerde de soort Columbus al op 28 februari met de selector. Marco Stammes: „Dit soort is 3,5 week eerder dan normaal. Je kunt het virusbeeld bij Columbus altijd maar heel kort op het blad zien, een dag of 3,4 en we rijden maar één keer over deze cultivar heen. We hebben de maten 8,9 en 10 gedaan.” Hij was blij dat hij het land op kon. Strong Gold is de laatste tulp waarop Stammes selecteert. Daarin verwacht hij ook 14 dagen eerder te gaan selecteren. „Zo rond 11 maart tot en met eerste week april.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster