Vorige

Export chrysant naar Israël weer mogelijk

Beeld
shutterstock

NVWA en de Israëlische NPPO hebben de regels voor export van snijchrysant aangepast. Hierdoor is er weer export van chrysant naar Israël mogelijk.

Exporteurs konden snijchrysant konden naar Israël uitvoeren als deze afkomstig waren van een bedrijf dat vrij is bevonden van Japanse roest, Puccinia horiana. Dit vereiste een controle in alle fases van de teelt van deze snijbloemen. Vanwege de teeltwijze van chrysant is een inspectie in alle teeltfases niet goed mogelijk. Hierdoor is er geen export van chrysant naar Israël.

NVWA en de Israëlische NPPO hebben besloten dat de controle in de teelt van chrysant met bestemming Israël vanaf 31 januari 2024 beperkt kan blijven tot het gedeelte van het bedrijf waar kwekers oogsten in plaats van het hele bedrijf. Hierdoor is export mogelijk. Dit besluit betekent wel dat handelaren voor Israël geen chrysanten voor de klok kunnen kopen, maar uitsluitend rechtstreeks van de kwekerij.

Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) inspecteert chrysanten op de kwekerij: de te exporteren partij in exportdozen en de oogstlocatie. Voor de bedrijfsinspectie geldt dat KCB inspecteert op de plek(ken) waar kwekers oogsten. De exportpartij moet zijn verpakt in exportdozen waarop de cultivar en het aantal stelen staat vermeld.

Drie maanden uitgesloten

Als KCB een bedrijf aanmerkt als besmet met Japanse roest dan wordt dit bedrijf voor drie maanden uitgesloten van export naar Israël. NVWA registreert de uitgesloten bedrijven.

Exporteurs moeten bij KCB aangeven van welke kwekerij ze bloemen kopen. Zo kan KCB bij iedere exportinspectie, tevens een inspectie in het oogstbare deel uitvoeren.

Momenteel gaan er geen Nederlandse chrysanten naar Israël. Volgens Matthijs Mesken, directeur VGB, is er wel vraag uit Israel naar chrysant. De praktijk moet uitwijzen of de nieuwe regelgeving werkt voor kwekers en exporteurs.

Tijdens de exportinspectie kijkt KCB ook naar mineervlieg. Treft ze mineervlieg aan, dan keurt ze slechts de betreffende partij; het bedrijf mag blijven leveren aan Israël. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster