Vorige

Export bloemen en planten start met krimp

Beeld
Shutterstock

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een exportkrimp van 4%. Dit meldt VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde kwam in januari uit op €505 miljoen. „Daarmee doet de export een stapje terug. De prijzen en volumes blijven achter op vorig jaar. De consument is terughoudend”, stelt Matthijs Mesken, directeur van VGB.

VGB wijt de teruggang aan de terughoudendheid van de consument. Met name de levering aan retailers naar bepaalde landen blijft achter. Het Nederlands aanbod blijft enigszins stabiel vergeleken met vorig jaar, waardoor de positie van de Nederlandse draaischijf onder minder grote druk staat. De verkopen voor Valentijn lijken in lijn te liggen met die van vorig jaar. Handelaren zijn gematigd positief. De inkoopvolumes lagen wat hoger en prijzen wat lager vergeleken met 2023. Zowel de roos als tulp worden het meest verkocht in de aanloop naar Valentijn, aldus VGB.

Het koude weer van januari zat de handel niet mee. De exportwaarde naar Duitsland en Frankrijk liet een krimp van respectievelijk 7% en 11% zien. „Gelukkig zijn er ook kleine groeiers zoals het Verenigd Koninkrijk, Polen en Italië”, meldt Mesken over de cijfers van januari. De handel naar bepaalde Centraal- en Oost-Europese landen kent juist flinke groei.

De sierteeltsector staat onder grote druk om te verduurzamen, ervaart VGB. „We zetten goede stappen. Al brengt dat ook kosten met zich mee. Vanuit de overheid moet er perspectief worden geboden om de investeringen voor verdere verduurzaming te kunnen maken”, vindt Mesken. Op donderdag 8 februari sprak Mesken onder andere hierover in de podcast van BNR Zakendoen. Het interview is (vanaf 1:10:40) hier terug te luisteren.

De export van bloemen en planten bedroeg vorig jaar €6,8 miljard: een waardekrimp van 4% en volumekrimp van 8%.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster