Vorige

Exacte bepalingen bufferstroken bekend

Tekst
Beeld
Shutterstock

Landbouwminister Piet Adema heeft de details van de uitvoeringsregeling bufferstroken gepubliceerd. Deze zijn ter kennisgeving naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd, met de toevoeging dat deze op last van de Europese Commissie op 1 maart ingaan.

De norm voor een bufferstrook langs een waterloop, is een breedte van 3 m. In geval van een ecologisch kwetsbare waterloop, is de onbemeste breedte 5 m.

Vier procent

Voor kwekers en andere agrarische bedrijven in waterrijke gebieden, zijn enkele uitzonderingsgronden opgenomen. Stelregel is dat een buffervrije strook maximaal 4% van een perceel mag beslaan.

Als dit wordt overschreden door stroken van 3 m breed, mogen deze 1 m breed worden. Als hiermee nog steeds meer dan 4% van een perceel bufferstrook zou zijn, mag een bufferstrook van 50 cm aangehouden worden.

Bij kwetsbare waterlopen mogen bufferstroken van 3 m worden aangehouden, als met de standaard 5 m de 4% wordt overschreden. Als dat met stroken van 3 m nog het geval is, mogen hier alleen stroken van 1 m gehanteerd worden als de kwetsbare waterloop minstens 10 m breed is.

Helling langs water

Verder zijn percelen die aan de randen schuin aflopen naar het water een geval apart. Als het schuin aflopende deel naar het water minstens 2 m breed is, en het hellingspercentage minder dan 33,3%, begint de bufferstrook pas 1 m uit de waterkant. Vanaf dat punt geldt wel de voorgeschreven breedte van de bufferstrook. Daar mag die meter niet vanaf worden gehaald.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster