De Europese Commissie heeft besloten een inbreukprocedure in te stellen door een aanmaningsbrief te sturen aan Nederland wegens niet-naleving van de Europese Kaderrichtlijn Water. In Nederland schiet de manier waarop vergunningen worden verleend voor het onttrekken of het lozen van water tekort, meent de Europese Commissie.
Lidstaten moeten maatregelen opnemen in stroomgebiedbeheerplannen, die om de 6 jaar moeten worden opgesteld en aan de Europese Commissie moeten worden gerapporteerd. Elk maatregelenprogramma moet basismaatregelen omvatten om verschillende soorten wateronttrekking, opstuwing, puntbronlozing, diffuse bronnen die verontreiniging kunnen veroorzaken en alle andere significante negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit te beheersen.
Niet periodiek gecontroleerd
De lidstaten zijn verplicht deze controles, waaronder de voor deze doeleinden verleende watervergunningen, periodiek te evalueren en bij te werken. In Nederland kunnen vergunningen voor onttrekking van water of lozingen in water voor onbepaalde tijd worden verleend en is periodieke herziening niet vereist. Bovendien vindt er ook geen periodieke toetsing plaats wanneer vergunningen worden verleend op grond van algemene regels.
Aanmaningsbrief
De Europese Commissie stuurt nu een aanmaningsbrief aan Nederland, waarna het kabinet twee maanden de tijd heeft om te reageren en de door de Europese Commissie vastgestelde tekortkomingen aan te pakken. Komt er geen bevredigend antwoord, dan kan de Europese Commissie besluiten met redenen omklede adviezen te sturen.
Gaat Glastuinbouw voldoen aan KWR?
De glastuinbouw wordt geregeld op de vingers getikt omdat de waterkwaliteit in glasgebieden onder de maat blijft. Toch moet over drie jaar al het grotere oppervlaktewater in Nederland voldoen aan de Kader Richtlijn Water. Is dat realistisch? En wat is daarvoor nodig? Guus Meis, specialist Water en Omgeving bij Glastuinbouw Nederland, geeft in het komende Vakblad, dat op 2 augustus verschijnt, antwoord op 25 vragen over waterkwaliteit.