Vorige

Europese Commissie keurt FloriPEFCR goed

De Europese Commissie heeft de FloriPEFCR goedgekeurd. Vanaf nu is de milieu-impact van een snijbloem of potplant op een eenduidige manier te berekenen, onderling te vergelijken en te monitoren. Daarmee is de sierteeltsector de eerste land- en tuinbouwsector die een erkende PEFCR heeft.

De Floriculture Product Environmental Footprint Category Rules (FloriPEFCR) zorgt ervoor dat gebaseerd op 16 milieu-indicatoren de milieu-impact van snijbloemen en potplanten is te berekenen. Dit gebeurt volgens een door de Europese Commissie erkende Product Environmental Footprint standaard. 

De EU goedgekeurde FloriPEFCR geeft ook duidelijkheid over benodigde datavereisten (validatie) en vereiste methode (accreditatie). Dan is het receptenboek gereed op basis waarvan milieufootprints zijn te berekenen voor zowel bedekte als onbedekte sierteeltgewassen. „De rekenregels zorgen voor betrouwbare, vergelijkbare en verifieerbare uitkomsten en een gelijk speelveld”, aldus projectleider Roline Broekema, onderzoeker Sustainability Assessment bij Wageningen Economic Research. 

Floriculture Sustainability Initiative (FSI) gaat de partijen ondersteunen door een benchmark voor tools te ontwikkelen, die eenheid van zowel de methodiek als dataverificatie en -uitwisseling bevorderen.  

Biologisch/gangbaar

De FloriPEFCR kan wellicht antwoord geven op prangende vragen als of biologisch duurzamer is dan gangbaar, seizoengebonden teelten duurzamer zijn dan jaarrondteelten en lokaal geteeld product duurzamer dan exportproduct. Voor Jeroen Oudheusden, Executive Officer bij FSI, is het om het even: „Alle teeltwijzen en teeltlocaties hebben een eigen milieu en sociale footprint die meegewogen gaat worden door retail/consument en wetgever. De gangbare teelt zal ook flink blijven verduurzamen en het zou mooi zijn als biologisch daarin een inspirerende voortrekkersrol kan blijven spelen. Maar ik heb nergens gezien dat volledig biologisch het doel is, noch haalbaar.”

Tijdens de feestelijke presentatie op 14 februari 2024 is, in bijzijn van onder andere vertegenwoordigers van projectpartners en toolbouwers, de finale goedkeuring gevierd. Projectleider Roline Broekema (voorgrond rechts) van Wageningen University & Research overhandigde, onder het toeziend oog van de consortium partners en de voorzitter van het Technical Secretariat Albert Haasnoot (Royal FloraHolland, midden) symbolisch, het FloriPEFCR-boekwerk aan Jeroen Oudheusden (Executive Officer Floriculture Sustainability Initiative, voorgrond links).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster