Vorige

Euflorie en OK Plant winnen benchmark Garden Cyclaam 2021

Tekst

De kwekerijen Euflorie en OK Plant hebben de Garden Cyclaam Benchmark 2021 gewonnen. De ingezonden cyclamen zijn beoordeeld op kwaliteit, houdbaarheid en bloeiprestatie in de showtuin van Beekenkamp Plants.

De Benchmark is een initiatief van de landelijke commissie Cyclaam van Glastuinbouw Nederland en de veredelaars van cyclaam. Net als vorig jaar werden de planten beoordeelt op het prestaties in de open lucht. De zogeheten Garden Cyclamen stonden in de showtuin van Beekenkamp Plants. Het betrof 35 inzendingen van mini en midi cyclaam, afkomstig van 19 kwekers. Een inzending bestaat uit een mix-partij van zes planten, en minimaal vier kleuren.

Alle inzendingen haalden de eindstreep

De bloeiprestatie was over de gehele benchmark genomen zeer goed dit seizoen, stelt de beoordelingscommissie. Ook de houdbaarheid van de cyclamen was goed, ondanks de regen- en hagelbuien. Extreme hitte bleef dit jaar uit en ook dat zal zijn invloed hebben gehad. Alle inzendingen volbrachten de vooraf afgesproken 49 dagen consumentenfase, buiten bij Beekenkamp. Het aantal bloemen per plant is verbeterd ten opzichte van vorig jaar: 13 tegen 9 bloemen bij de mini’s. Bij de midi cyclamen zijn dit gemiddeld 10,4 bloemen per plant tegen 6 bloemen aan het einde van de consumentenfase. Toen, in 2020, was die fase 35 dagen, maar het bleek dat de planten de overgang van kas naar buiten ruim een week moeten acclimatiseren. Daarom was de consumentenfase dit jaar 49 dagen. Voorafgaand aan de ‘uitbloei-/tuinfase’ ondergaan de planten een transportsimulatie (5 dagen bij 15º Celsius in het donker bij een RV van 75%) en vervolgens een verkoopsimulatie van 4 dagen. De testen zijn net als voorgaande jaren uitgevoerd door het Post Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland.

Winnaars

De kweker met de beste score in de mini cyclamen is Euflorie met de cyclamen persicum kleinbloemig Picola gemengd. De nummer twee is Kwekerij Bergcamp met de cyclamen persicum Super Serie Compact Fuji gemengd en de nummer drie is K.Q. Plants met de cyclamen persicum kleinbloemig Super Serie Carino.

De eerste prijs in de categorie midi cyclamen is voor OK Plant met de cyclamen persicum midi Indiaka. De nummer twee is Firma C&M Kester met de cyclamen persicum midi Super Serie Macro. De derde plek is voor Gebr. Grootscholten met de cyclamen persicum midi Super Serie Allure.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster