Vorige

EU staat meer desinfectiemiddelen toe in de land- en tuinbouw

Beeld
Shutterstock

Op voorstel van het Ctgb – in overleg met de ministeries van LNV en I&W – verduidelijkt de Europese Commissie het grensvlak tussen gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dit is van belang voor het gebruik van biociden (als desinfectiemiddel) in de land- en tuinbouw. In de novembervergadering besloot het Ctgb de nieuwe EU-lijn per direct te gaan volgen. Het resultaat hiervan is dat meer desinfectiemiddelen (biociden) beschikbaar kunnen blijven voor gebruik in de land- en tuinbouw. 

In tegenstelling tot de meeste Europese landen heeft Nederland al lang een nationale toelatingssystematiek voor biociden. Voordat het op de Europese agenda stond, kende ons land daarom al de discussie over de grens tussen biociden en gewasbeschermingsmiddelen bij desinfectiemiddelen. Bijvoorbeeld voor desinfectie van tuingereedschap en containerbakken in de glastuinbouw. Langzamerhand komen steeds meer werkzame stoffen onder de Europese biocidewetgeving. Daarmee ontstond ook in de EU de discussie over het precieze grensvlak. 

Voorheen

Een strikte interpretatie van het grensvlak leidt er toe dat een biocide met een werkzame stof die niet (ook) voor gewasbeschermingsmiddelen is goedgekeurd, niet in de land- en tuinbouw is te gebruiken. Dat sluit veel desinfectiemiddelen uit, omdat onder de gewasbeschermingsverordening nauwelijks desinfecterende stoffen zijn goedgekeurd. Op basis van zijn kennis en ervaring stelde het Ctgb een notitie op om te komen tot duidelijke, geharmoniseerde Europese afspraken. Die maken het toelaten van desinfectiemiddelen voor gebruik in de land- en tuinbouw makkelijker. Europa omarmt die afspraken nu in Europa. 

Aanvrager bepaalt

In de uitwerking is het in eerste instantie de aanvrager die bepaalt of de aanvraag leidt tot toelating als biocide of gewasbeschermingsmiddel. Zodra in de aanvraag de werkzaamheid tegen ziekteverwekkers in planten wordt geclaimd of in studies wordt aangetoond, gaat het om een gewasbeschermingsmiddel. Dan moet de werkzame stof (ook) voor gewasbeschermingsmiddelen zijn goedgekeurd.

Wordt algemene desinfectie geclaimd en bevat de aanvraag de standaard werkzaamheidsgegevens voor een biocide? Dan volgt een beoordeling als biocide (ook te gebruiken in de land- en tuinbouw). Het Ctgb beoordeelt wel of het echt om een biocide-aanvraag gaat en het middel niet op de markt wordt gebracht om zijn werking als gewasbeschermingsmiddel. In geval van twijfel is de intentie van een middel leidend en niet de claim. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster