Vorige

EU moet haar gewasbeschermingsbeleid herbeoordelen

Beeld
Vakblad Bloemisterij

De landbouwministers van de EU-lidstaten willen een herbeoordeling van het Europese gewasbeschermingsbeleid. Onder meer concreter kijken naar de bijdrage van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) aan vermindering van de milieu-impact van middelen en naar de gevolgen van het wetsvoorstel (SUR) om het gebruik en het risico van chemische gewasbescherming in de EU te halveren.

Concreet vragen de landbouwministers de Europese Commissie om de impact van de SUR op gewasopbrengsten nogmaals te beoordelen. Hierbij moet de Commissie rekening houden met de geografische en klimatologische verschillen tussen de lidstaten en eerder behaalde reducties. Verder moet de Commissie onderzoek doen naar de invloed van dit wetsvoorstel op de Europese voedselsoevereiniteit en voedselprijzen voor consumenten. Ook moet de Commissie uitzoeken hoe alternatieve gewasbescherming via IPM kan bijdragen aan deze doelen. Kritiek is, zo stelt de Raad, dat de Commissie de beschikbaarheid over alternatieven versneld om deze transitie mogelijk te maken. Tenslotte moet de Commissie de impact van het verbieden van gewasbeschermingsmiddelen in gevoelige gebieden in kaart brengen.

Glastuinbouw Nederland is ingenomen met deze herbeoordeling. Volgens de ondernemersorganisatie draagt de De SUR niet bij aan verduurzaming van de glastuinbouw. De sector voelt een grote verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een gezonde en gelukkigere maatschappij, waaronder biodiversiteit. Dat kan echter niet zonder handelingsperspectief voor telers en realistische doelen. De komende periode blijft Glastuinbouw Nederland zich daar zowel in Brussel als in Den Haag voor inzetten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster