Vorige

Erkenningsregeling voorkomt chaos export snijbloemen naar VK

Om te voorkomen dat de export van snijbloemen naar het Verenigd Koninkrijk per 1 juli 2022 een grote chaos wordt, hebben VBN, VGB, NVWA en KCB de Erkenningsregeling Bedrijfscontroles opgezet. Door NVWA erkende bedrijven mogen met eigen gekwalificeerde controlemedewerkers de fytosanitaire exportinspecties op snijbloemen uitvoeren.

De Erkenningsregeling moet er voor zorgen dat bedrijven meer grip houden op het logistieke proces en de bloemenexport naar het VK met zo min mogelijk hinder en vertraging doorgaat. Bovendien blijven de inspectiekosten beperkt.

Per 1 juli 2022 moeten alle snijbloemen fytosanitair geïnspecteerd worden en zijn voorzien van een fytosanitair certificaat voordat ze geëxporteerd kunnen worden naar het VK. Dat geldt ook voor de groente- en fruitexport naar het VK. Samen met snijbloemen betekent dat 200.000 extra zendingen per jaar die moeten worden geïnspecteerd. Dat zijn 3.850 extra zendingen per week, 770 per werkdag. Dat kan resulteren in wachttijden, vertragingen en kosten.

Foto Shutterstock

Juridisch geborgd

De Erkenningsregeling moet chaos voorkomen. Initiatiefnemers van de regeling hebben gekeken of de regeling juridische geborgd is. Het is vanuit de Europese regelgeving (plant health regulation en official control regulation) mogelijk. Ook de International Plant Protection Convention (IPPC) laat ruimte voor bedrijfseigen controlesystemen bij export certificering.

NVWA mag als bevoegde autoriteit deze inspecties delegeren. NVWA is verantwoordelijk voor de uitvoering. „Dat is het enige waar het VK op af kan gaan en heeft daar verder niets over te zeggen. Overigens heeft het VK zelf ook een dergelijk systeem in het leven geroepen voor laag risico producten: PHEATS”, zegt Eveline Herben, VBN-lobbyist.

Eveline Herben schreef een column over de Erkenningsregeling voor de Bloemisterij. De column is alvast te lezen via mijnbloemisterij.nl in het digitale magazine.

Geen abonnement? Bel 071 5659644, of klik hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster