Vorige

En dat is drie

Beeld
Fotostudio GJ Vlekke

Tegenwoordig lijkt het alsof de mens alles in de hand heeft door de teelt onder glas in een beheersbaar klimaat en een veredelingsprogramma dat is gericht op verbetering en vernieuwing. Toch kunnen planten ons mensen nog altijd verbazen met een onbegrijpelijke mutatie. Cymbidium ‘Three of a Kind’ is hier een mooi voorbeeld van.

De veredeling van de snijbloem Cymbidium heeft vanaf circa 1900 een lange weg doorlopen. Het centrum verplaatste zich gedurende die periode van Noord-Amerika via Australië naar Nederland. Er ontstonden veel kleuren, de productiviteit werd verhoogd en de bloeiperiode verlengd. Nieuw is een spontane mutatie naar een bloem met drie lippen. Deze mutatie bleek ook in de vermeerdering constant te zijn. De zeer toepasselijke en speelse naam ‘Three of a Kind’ werd bedacht door de zus van de gelukkige ontdekker van deze mutant.

Aardorchidee

Cymbidium behoort tot de familie van de Orchideeën en telt ongeveer 70 soorten. Het vindgebied strekt zich uit vanaf de Himalaya via Azië tot het noorden van Australië. Cymbidium wordt geteeld als kamerplant, maar is meer bekend als snijbloem. De bloem is populair voor het maken van corsages. Cymbidium is een zogenaamde aardorchidee. Veel bekende sierorchideeën als Phalaenopsis en Vanda leven bovengronds en maken geen grondwortels. Cymbidium daarentegen is een grondgebonden gewas, hoewel ook enkele soorten een epifytische groeiwijze vertonen.

Cymbidium komt van het Griekse woord kumbidîon, een verkleinwoord van kumbê. Het betekent schuitje en slaat op de vorm van de lip.

Bloemenpaspoort

Naam: Cymbidium ‘Three of a Kind’

Kenmerken: bladloze snijtak met eindstandige tros; bloeiwijze lengte rond 30 cm; bloemtype drielippig; bloemgrootte circa 11 cm; bloemkleur paars met witte en roze zweem en licht gestreept; lippen paarsrood met een wit centrum en witte rand.

Herkomst: Azië

Houdbaarheid: twee tot vijf weken

Verkrijgbaarheid: november tot januari

VBN-nummer: 127274

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: voorkom bloemverkleuring door rijpend fruit uit de buurt te houden; verwijder het flesje, snijd de steel opnieuw aan en zet de bloem op schoon water

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster