Vorige

Emsflower ontvangt eerste stekken van eigen locatie in Ethiopië

Emsflower uit het Duitse Emsbüren startte begin dit jaar met de bouw van een eigen steklocatie in Ethiopië: Zuqualla Horti PLC. Afgelopen week exporteerde de Duitse perkgoed- en tomatengigant de eerste stekken.

Zuqualla Horti PLC vermeerdert vooralsnog geranium en osteospermum. Later komt daar chrysant bij. Het gaat om de hoofdsoorten van Emsflower, vertelt Wout van Koppen. Hij is general manager van Zuqualla Horti PLC. De kleinere producten die het bedrijf teelt laat het nog altijd door andere bedrijven vermeerderen.

Emsflower, het bedrijf van Bennie, Tom en Bart Kuipers, had al langer de wens een eigen vermeerderingslocatie op te zetten in Ethiopië. Bij het opzetten van grote partijen voor de retailketens bleek het lastig om een grote partij uitgangsmateriaal van een variëteit bij een leverancier te kopen. Het was daardoor een enorme puzzel om grote orders met een uniform product in te vullen. Eigen stekproductie leidt mogelijk ook tot een lagere stekprijs.

Ultramoderne kas

Vorig jaar deed zich de kans voor Emsflower voor om zelf te starten in Ethiopië toen een Israëlische aardbeienkweker zijn opstanden en pachtrechten te koop aanbood. Emsflower bouwde een ultramoderne kas van 5,5ha, met 6 meter poothoogte en beweegbare schermen. Water wordt gerecycled.

„In Ethiopië heb je het klimaat mee, maar ook dan wil je nog steeds zo efficiënt mogelijk telen en met oog voor milieu”, zegt Van Koppen. De kas staat, de eerste stek is geëxporteerd. Het pakhuis moet nog ingericht worden en het kantoor nog gebouwd. Zuqualla Horti teelt in het open veld ook nog aardbeien.

Zuqualla Horti bevindt zich in Koka, 75 kilometer ten zuiden van hoofdstad Addis Abeba. In Koka zijn ook andere vermeerderaars gevestigd als Dümmen Orange, Syngenta en Florensis.

Geranium en osteospermum zijn de planten waar Zuqualla stek van produceert. Chrysant volgt. Foto Wout van Koppen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster