Vorige

Eerste paal voor innovatief bewortelingsbedrijf Deliflor Hoogveld

Beeld
Deliflor Chrysanten

Vrijdag 28 januari heeft de directie van Deliflor Hoogveld, samen met de aandeelhouders Deliflor Chrysanten en Kreling Beheer, de eerste paal geslagen van een nieuw, meerlaags bewortelingsbedrijf in Nieuwaal.

De nieuwe kas van Deliflor Hoogveld vervangt het reeds bestaande bewortelingsbedrijf in Bruchem en biedt de mogelijkheid om aan een blijvend toenemende vraag naar bewortelingscapaciteit voor chrysantenstekken te kunnen voldoen. De nieuwe kas van 3 hectare wordt voorzien van innovatieve technieken. Zo worden de chrysantenstekken straks beworteld op een volledig automatisch en drielaags roltafelsysteem, en deels daglichtloos. 

LED belichting

De onderste 4 meter van de kasgevel (goothoogte 8,5 meter) bestaat uit sandwichpanelen. Daarboven komt glas, net als op het dek. De onderste twee teeltlagen zijn volledig gesloten en dus daglichtloos. Hier worden de stekken beworteld onder een beperkte hoeveelheid LED belichting (25micromol full LED in onderste laag, en 50micromol full LED 2e laag). Als de stekken na ongeveer een week voldoende wortels hebben gemaakt, worden ze naar de derde, bovenste laag verplaatst. In deze eindfase van de opkweek wordt natuurlijk daglicht in combinatie met 150 micromol (dimbare) belichting ingezet om het eindproduct zo optimaal mogelijk af te telen. Aanvankelijk werd gedacht aan hybride belichting, maar het wordt vanwege efficiency en stijgende energiekosten full LED. Het lichtrecept voor de meerlaagse opkweek is afgelopen twee jaar in een aparte ruimte getest door Deliflor Hoogveld en Signify. Het bevat naast dieprood, groen en blauw ook verrood.

Nieuwe technieken

Deze innovatieve meerlagenteelt met de nieuwste technieken voor ontvochtiging, verneveling, gieten en scherming biedt volgens Deliflor Hoogveld een hoge mate van flexibiliteit en efficiency en draagt tevens bij aan het duurzaam realiseren van een kwalitatief hoogstaand product. In de luchtramen komt insectengaas. Eind 2022 is de verwachte ingebruikname van de nieuwe bewortelingslocatie, waar ook een verwerkingsruimte van 0,9 ha met 42 stekrobots bij komt. Deliflor Chrysanten en Kreling Chrysanten stellen dat ze hiermee samen een mooie stap zetten op het gebied van duurzame innovatie binnen de chrysantenteelt.

De eerste paal van nieuw bewortelingsbedrijf voor chrysantenstekken in Nieuwaal is geslagen door (vlnr) Jan Kreling (directeur Kreling Beheer), Otto van Tuijl (directeur Deliflor Hoogveld), Peter Zaat (directeur Deliflor Chrysanten), Arend Hertsenberg (manager operations Deliflor Chrysanten) en Jan Gerritsen (technisch medewerker en adviseur Deliflor Hoogveld)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster