Vorige

Eerste Kamer keurt fiscale maatregelen en Klimaatakkoord goed

Tekst
Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

De Eerste Kamer heeft dinsdag 20 december 2023 de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw officieel goedgekeurd. Een overgrote meerderheid van de senatoren stemde in met het verlengde afbouwpad van 10 jaar voor het verlaagd tarief tuinbouw. Ook is de jaarlijkse herbeoordeling van de inperking van WKK-vrijstellingen een feit.

Glastuinbouw Nederland schrijft op haar site dat ze blij met de zegen van de Senaat, die tevens groen licht gaf voor het Klimaatfonds. Dit geeft telers de benodigde duidelijkheid over het transitiepad, al zullen vanaf 2027 de kosten sterk toenemen.

In de laatste zitting voor Kerstmis stemde de Eerste Kamer over het Belastingplan 2024. Onderdeel hiervan was ook de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw. Het voorstel dat op tafel lag vormde op initiatief van ChristenUnie, VVD en CDA in de Tweede Kamer een forse aanpassing van het oorspronkelijke kabinetsplan. Een grote meerderheid van de Eerste Kamer accordeerde het verlengde afbouwpad voor het verlaagd tuinbouwtarief en de jaarlijkse herbeoordeling van de WKK-vrijstellingen. Het eerdere plan van het kabinet om deze versoepeling in WKK-maatregelen te financieren met een hogere CO2-heffing is daarmee passé. Alleen de senatoren van PVV, FvD en SGP steunden het wetsvoorstel niet.

Fiscale duidelijkheid
Glastuinbouw Nederland is blij met het fiat van de Eerste Kamer voor deze twee belangrijke verzachtingen. Met name kleinere en middelgrote telers krijgen zo meer tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe fiscale situatie, die beter past bij het karakter van de glastuinbouw dan een degressief stelsel. Dit wetsvoorstel geeft de benodigde duidelijkheid: telers weten met de rekentool waar ze aan toe zijn de komende jaren en kunnen daar op acteren. Niettemin maakt Glastuinbouw Nederland zich zorgen over de sterke stijging in energiekosten vanaf 2027. De organisatie blijft constructief in gesprek met het kabinet om een oplossing te vinden voor deze knellende situatie vanaf 2027.

Groen licht klimaatfonds
Voorts gaf de Eerste Kamer dinsdag groen licht voor het Klimaatfonds. Met de steun van GroenLinks-PvdA, VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdD, Volt, SGP en OPNL nam het fonds de laatste politieke hobbel. De €38 miljard in het Klimaatfonds kan daardoor na 2 jaar debat eindelijk worden besteed. Ook de glastuinbouw profiteert van dit klimaatbudget.

In de Voorjaarsnota 2023 kondigde het kabinet aan €300 miljoen beschikbaar te stellen om de warmte-infrastructuur in de glastuinbouw uit te breiden. Daarnaast is €200 miljoen uit het Klimaatfonds beschikbaar voor het ophogen van de EG-regeling. De goedkeuring van de Eerste Kamer van dit fonds maakt het eindelijk mogelijk deze budgetten te benutten om de transitie in de glastuinbouw te versnellen. Glastuinbouw Nederland staat in gesprek met het ministerie van EZK om deze regelingen nader uit te werken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster