Vorige

Eerlijkheid over emissie gewenst

Niet substraattelers slagen erin om 100% te recirculeren. Het is belangrijk om dat naar waarheid op te geven in de milieuregistratie, aldus Glastuinbouw Nederland. Want dan is er misschien nog ruimte in lopende onderhandelingen over de emissie-eisen.

In 2027 moeten alle tuinbouwbedrijven voldoen aan de eisen van de Kader Richtlijn Water. Voor substraatteelten betekent dat dat de emissie van nutriënten naar ’nagenoeg nul’ moet. Bij het woord ’nagenoeg’ heeft iedereen wel een gevoel, maar juridisch gezien heeft het geen betekenis. De afspraak dat de emissie van stikstof en fosfor uit de substraatteelten in 2027 naar ’nagenoeg nul’ moet, biedt dan ook volop stof voor onderhandelingen tussen de glastuinbouwsector en de overheid. 

Ook de definitie van het begrip ’emissie’ ligt nog niet vast. Duidelijk is dat drainwater uit substraat daar onder valt, maar er zijn meer waterstromen waar voedingsionen in zitten, zoals filterspoelwater en water dat wordt gebruikt tijdens de teeltwisseling.

Uitzonderlijke situaties

Onder normale omstandigheden gaat het recirculeren in de meeste teelten best goed. Ondernemers zijn vooral huiverig voor uitzonderlijke situaties, merkt Guus Meis, beleidsspecialist Water en Omgeving bij Glastuinbouw Nederland. Maar er zijn ook bedrijven en teelten die structureel moeite hebben om 100% te recirculeren. De komende tijd wordt onderhandeld over de emissienormen voor 2027. Het is van belang dat teelten en bedrijven aan de bel trekken als ze nu al moeilijk kunnen voldoen aan de emissienormen. „Dan kunnen we daar onderzoek naar doen”, zegt Meis.

De knelpunten rond emissie, maar ook oplossingen vanuit onderzoek komen in bod in het omslagartikel van editie 50. De digitale versie van dat artikel is (na inlog) te lezen in mijnbloemisterij.nl

Geen abonnement? Bel 071 5659644 of klik hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster